Back to FLYING Main Page
BACK to Flying Main Page

 

Teorijska i praktična iskustva u letenju avionima

 


KAKO POSTATI PILOT? Osnovno školovanje je obavezno za sve. Sva ostala školovanja nisu. To važi i za pilotski poziv. Pošto, šetajući gradom, ne nailazimo baš često na školske ustanove sa natpisom OSNOVNA, SREDNJA ili VISOKA PILOTSKA ŠKOLA, logično je pitanje: ko to školuje pilote?

 

Kako postati pilot?
VODIČ ZA BUDUĆE PILOTE

Ovaj link posledica je mnogobrojnih pitanja pristiglih na moj mail box. Zajedničko im je jedno: kako se postaje civilni pilot? Siguran sam da će ponudjeni odgovori biti dovoljni da donesete ključni odluku: pokušati leteti - ili ne.

 


UPOZNAJTE AERODROME. Sve što leti, a zove se avion, ne može bez aerodroma - osim ako pilot, iz samo njemu znanog razloga, ne insistira na vanterenskom sletanju! Evo šanse da upoznate sve ovdašnje aerodrome.

 

Knjiga o aerodromima
SVI DOMAĆI AERODROMI

"Na tacni" vam nudim gotovo kompletan sadržaj moje knjige "Slobodno sletanje, a bogami i poletanje" iz 1996. godine, spreman za otvaranje u Acrobat Readeru! Dakle, u PDF formatu. Namenjeno sportskim pilotima, nastavnicima letenja i pilotima Flight Simulatora.

 


UDESI U CIVILNOM VAZDUHOPLOVSTVU. Ovakva praktična iskustva u letenju nikome ne bih poželeo. Nažalost, postoje i oni koji su ih iskusili - ali i oni koji takvo iskustvo nisu stigli da prenesu drugima. Poznati sajt AIRDISASTER.COM, čiji su jedini sadržaj fakti vezani za vazduhoplovne udese, gostuje na Asteroidu sa sledeća tri linka:

 

VIDEO SNIMCI UDESA

Izbor video-zapisa kojima su, uglavnom slučajno, zabeleženi segmenti nekih aktuelnih avionskih udesa.

 

 

FOTOGRAFIJE UDESA

Nekoliko stotina fotografija načinjenih neposredno pre, za vreme ili nakon udesa aviona u civilnom vazdušnom saobraćaju.

 


CRNA KUTIJA

Sastavni deo "crne kutije" na saobraćajnim avionima je i CVR (Cockpit Voice Recorder), koji beleži sve razgovore unutar kokpita i konverzaciju izmedju pilota i kontrole letenja. Ovde su snimci u WAV formatu, zabeleženi uoči nekoliko poznatih avionskih udesa.


SAOBRAĆAJNI PILOTI. Da biste imali pravo da vozite putnike kao kompanijski pilot, neophodna vam je letačka dozvola saobraćajnog pilota (ATPL licence). Znate li da su u nas saobraćajni piloti udruženi u organizaciju zvanu YALPA, a to će reći: Yugoslav Air Line Pilots Association?

Udruzenje linijskih pilota  

UDRUŽENJE LINIJSKIH PILOTA

Ovo je stvar koju sam započeo krajem marta 2001. godine - vadjenje "iz mrtvih", a zatim kompletan re-dizajn i punjenje prilozima web sajta Jugoslovenskog udruženja linijskih pilota, čiji sam, uostalom, i sam član. Eto prilike da vas virtuelno pozovem u goste. Domaćini smo ja i još 400 mojih kolega - saobraćajnih pilota učlanjenih u YALPA-u. Sajt je u medjuvremenu dobio novog webmastera, pa sada i ja mogu zasluženo da se odmaram - surfujući!