Prva strana

Fast preview

Grooming

Teorija letenja

Prva pomoć

Emergency

STW dužnosti

Moj tip aviona

Tokom svoje pilotske karijere vozio sam (i vozim) velike i male, mlazne i klipne, brze i spore avione. Kroz moje ruke prošlo je mnogo knjiga - a neke sam i sam napisao - o tome kako postati pilot. Nije bilo ni jedne o stjuardesama...

Povratak na STW intro page

 

 

Brzi STW preview:

 

Grooming: "Pre no što obucete uniformu..."Pre nego sto obucete uniformu...

Stotine hiljada devojaka širom sveta sanjaju o carobnom, glamuroznom i, kako one misle, poslu punom avanutra. Buduci da ovaj posao devojke i mladici pocinju da rade još u ranoj mladosti, skloni su maštanju i ne znaju mnogo o suštini i težini odgovornosti koju ima stujardesa na svakom letu. Zato je izuzetno korisna uvodna rec BOJANE KOVACEVIC, iskusnog STW/STD instruktora i dugogodišnje stjuardese JAT-a i Montenegro Airlines-a.

Teorija letenja: "Pre no što udjete u avion..."Pre nego sto udjete u avion...

Deo znanja koja piloti sticu na pocetku letacke karijere neophodno je da upoznaju i domacice aviona. Tako ce lakše shvatiti i suštinu posla kojim se bave ljudi s kojima kabinsko osoblje najtešnje saradjuje u svim fazama leta, a to su, svakako, piloti.

Medicina: "Od ogrebotine do udara groma"Vazduhoplovna medicina

Visoko na nebu, avion je samo kapsula koja uspešno oponaša prirodni ambijent coveka. U trenutku kada njena ljuštura popusti ili se veštacki uspostavljena životna ravnoteža u njoj naruši, poznavanje osnova vazduhoplovne medicine i medicinske prve pomoci postaje stvar od prvorazrednog znacaja.

Vanredne situacije: "Jaci od sudbine"Emergency postupci

Kad stvari krenu nizbrdo, a situacija pocne da izmice kontroli, prestaje i uloga predusretljive i diskretne domacice aviona. Stjuardesa tada postaje velicanstveni bedem izmedju srecnog ishoda i katastrofe i izmedju zdravog razuma i panike.

Dužnosti: "Hvala što ste leteli našim avionom!"Duznosti stjuardese

Na srecu, vecina stjuardesa provede radni vek deleci putnicima osmeh, lepu rec, poneku korisnu informaciju i posluženje. Ponekad sa njima podeli i neku sitnu brigu ili krupnu radost. Ali ni to nije uvek lako. Bar ne u pocetku... Jer, pored sigurnosti, bezbednosti i redovnosti avio-saobracaja, veliki znacaj ima i putnicki servis u avionu. Razlog za to je, naravno, konkurencija koja vlada medju kompanijama i borba za svakog putnika.

"Koliko izlaza, u stvari, ima avion?"Upoznati svoj avion

Odgovor na ovo pitanje glasio bi: najmanje jedan više nego što ima ulaza! Ništa cudno. U avion se, po pravilu, ulazi polagano. No ponekad (srecom, veoma retko) iz njega treba izaci što pre. Tada se otvaraju i oni izlazi koje na prvi pogled ne primecujemo...