Prva strana

Fast preview

Grooming

Teorija letenja

Prva pomoć

Emergency

STW dužnosti

Moj tip aviona

Popust preko Kluba citalaca Narodne knjige! ...i STW dužnosti

"HVALA ŠTO STE LETELI SA NAMA...!

Stjuardese na skolovanju u JAT-ovom CentruNa srecu, vecina stjuardesa provede radni vek deleci putnicima osmeh, lepu rec, poneku korisnu informaciju i posluženje. Ponekad sa njima podeli i neku sitnu brigu ili krupnu radost. Ali ni to nije uvek lako. Bar ne u pocetku... Jer, pored sigurnosti, bezbednosti i redovnosti avio-saobracaja, veliki znacaj ima i putnicki servis u avionu. Razlog za to je, naravno, konkurencija koja vlada medju kompanijama i borba za svakog putnika.

Servis i posluživanje u avionu
Uz dopadljiv izgled, izgradjenu kulturu komuniciranja i disciplinu u pridržavanju kompanijskih procedura, od stjuardese se ocekuje još jedna - samo naizgled! - "sitnica": da savršeno zna cime, kada i kako treba poslužiti putnike.

Objavljivanja putnicima
Ono što ce stjuardesa saopštiti putnicima uglavnom nije prepušteno njenoj trenutnoj inspiraciji ili urodjenoj elokvenciji. Vecina toga je mnogo ranije pažljivo odmerena i napisana. Vazduhoplovne kompanije nazvale su knjižicu sa unapred napisanim i standardizovanim objavama "Speech Manual" i obavezale stjuardese da ih nose na svaki let.

"Dva vozača malo jača..."

U pokušaju da spreci putnike da ustanu i da se krecu po avionu pre završenog taksiranja, stjuardesa kompanije "Southwest" je objavila:

"Dame i gospodo, naši piloti mnogo bolje lete nego što voze, zato, molim vas, ostanite na sedištima dok kapetan ne završi taksiranje i uspešno dovede avion do aerodromske zgrade..."

 

 

Zadatak pilota je (a tome nas uce od prvog dana školovanja za komandama aviona) da obuzdamo zahuktale krilate teškotonce, kako bismo ih bezbedno i precizno doveli do cilja. Pilotski posao ponekad zna da bude veoma samotan - dok vozite nocni slalom kroz zid kumulonimbusa, u "holdingu" s krilima punim leda cekate da protutnji nevreme iznad aerodroma, osluškujete ponovni zvuk izgubljene radio-veze ili cinite sve da urazumite tvrdoglavi mehanizam za izvlacenje stajnog trapa... Dobro raspoloženje putnika tada vam nije briga broj jedan. A opet, mirni ste, jer znate da je iza vas sve u redu: stjuardese i stjuardi predstavljaju onaj pravi humanizujuci faktor leta. Oni su jedinstvena personifikacija i kompanije i vazduhoplovstva u ocima putnika. Zahvaljujuci stjuardesama, putnici veruju i pilotima!

Povratak na STW intro page