KO JE SVE KONKURISAO, A KO DOBIO DOZVOLU ZA EMITOVANJE U BEOGRADU

 

 

JUL 2006: DOBITNICI FREKVENCIJA
ZA BEOGRADSKO EMITOVANJE

 

I. Spisak dobitnika BGD frekvencija za ukupno 14 radio stanica

Od ukupno 45 prijavljenih stanica za emitovanje programa na podrucju Beograda, frekvencije je dobilo 14 radio stanica. To su:

1. Radio T R I (Trident Media Group d.o.o.)
2. Beta plus (RFI Beta d.o.o.)
3. Nostalgie (Plus koncept d.o.o.)
4. Naxi radio (Naxi d.o.o.)
5. MFM radio (Spirit Sound Mfm d.o.o.)
6. MIP radio (Mipos d.o.o.)
7. Radio Pink (Pink International Company d.o.o.)
8. Radio Studio B (JRDP Studio B)
9. Sport FM (Sport radio FM d.o.o.)
10. TDI radio (TDI RTV d.o.o.)
11. TOP FM (Radio Top FM d.o.o.)
12. City radio (City d.o.o.)
13. Radio Novosti (Radio Novosti d.o.o.)
14. Radio Pingvin (Pingvin d.o.o.)

 

II. Radio kanali za pokrivanje Beograda za ukupno 14 emitera

95,8 MHz radio T R I
96,9 MHz radio Naxi
99,1 MHz radio Studio B
100,8 MHz radio Studio B
105,4 MHz radio Studio B
105,6 MHz radio TDI
106,8 MHz radio TOP FM

 

 

MAJ 2006: UČESNICI KONKURSA
ZA DOZVOLU EMITOVANJA RADIO PROGRAMA
U BEOGRADSKOM ETRU

 

III. Ucesnici konkursa za dozvolu emitovanja radio programa u beogradskom etru

Evo kako je "Politika" na svojim stranicama pratila razgovore kandidata za emitovanje radio programa u Beogradu sa članovima komisije Republičke radiodifuzne agencije. Pedstavljanje kandidata počelo je u ponedeljak, 8. maja.

Prvog dana su se predstavile radio stanice: "Golf" , "Lane" , "Idea" "Art" "Akademac" Ekološki radio "Bandini" "Luna" i "Em".

Savet Republicke radidifuzne agencija zapoceo je juce razgovore s predstavnicima za emitovanje programa na podrucju grada , koje bi, od 40 prijavljenih na konkurs, trebalo da dobije 14 emitera.

Direktor i vlasnik "Golf" radija Zoran Jovanovic rekao je clanovima Saveta da ce njegova stanica, koja postoji od 1994. goidne, ostati specijalozovani sportski radio. On je obecao da ce u narednoj godini u tu radio-stanicu ložiti oko 150.000 evra, kao i da nece samnjivati broj zaposlenih, kojih je uvek bilo do 25.

Željko Joksimpvoc, vlasnik radija "Lane" koji program emituje iskljucivo na internetu, najavio je da ce ukoliko bude dobio frekvenciju, zaposliti 20 ljudi, kupiti svu neophodnu emisionu tehniku i da ce radio biti servisno koristan za sve vrste slušalaca.

Suvlasnik "Idea" radija Enver Muhovic objasnio je clanovima saveta RRA da je radio nastao izdvajanjem iz "Idea a.d." i da je spreman da i dalje ulaže u taj radio, koji ima oko 20 zaposlenih. Drugi suvlasnik radija je Ivana Dokic. Clanovi Savet RRA su ukazali da je radio poceo rad nako donošenja Zakona o radiodifuziji 2002. godine, što je nezakonito.

Vlasnik "Art" radija Nenad Trajkovic rekao je da ce taj radio nastaviti da emituje program pre svega kulturnog sadržaja, namenjen starijim Beogradanima, kao i da ce ukoliko dobije frekvenciju, proširiti broj zaposlenih.

Predstavnici radija "Akademac" najavili su da ce se fokusirati na ljude koji ce slušati radio u kolima, zbog cinjenice da taj radio, kao društvena organizacija predstavlja deo kluba Auto-moto saveza Srbije, ali ce od njih biti nezavisni. "Adademac" emituje program deset godina, a procenjena vrednost njihovog kapitala je oko 30.000 evra.

Ekološki radio "Bandini", kako su najavili njegovi predstavnici, nastavice da radi po ustaljenoj koncepciji- mešavini- ekološko-edukativnog i obrazovnog programa, a sav prihod ce uložiti u razvoj programske šeme.

"Luna" radio ce biti iskljucivo muzicko-zabavni radio, rekao je vlasnik i direktor Dragan Lukic, a vlasnik "Em" radija Srdan Stojanovic kazao je da ce njegova stanica nastaviti sa muzickim programo i servisnim informacijama.

9. maja su se predstavile sledece radio stanice: "Maksis", "Naksi", "Nostalgie", "OK", "24", "988" i "Skaj".

Predstavnici "Maksisa" radija, ciji vlasnik Nenad Mihic poseduje taksi preduzece i auto-školu, najavili su da bi nastavili da neguju koncept porgrama za najširu publiku slušalaca od 15 do 80 godina. Ako bi se nastavio isti poslovni tempo kao u prva cetiri meseca ove godine, prili sredstva od reklama bi doneo od šest i po miliona dinara, cime bi kako su rekli, bili u mogucnosti da plate frekvenciju i da nastave uredno da isplacuju plate.

Goran Kovacevic i Maja Rakovic vlasnici "Naksija" radija rekli su da 11 godina, koliko posotji radio, žive samo od reklama.Prošle godine su imali oko osam miliona dinara prometa. Oni su istakli da nemaju nikakve veze sa istoimenim taksi udruženjem, kao i da je u vreme Miloševica stanica bile tri puta zatvarana.

Vlasnik "Nostalgije" Radenko Milic kazao je clanovima Saveta da se radio-stanica koja je jedna u nitu istoimenih radio stanica koje emituju program širom sveta s više od milijarde slušalaca- finansira iz prihoda njegovih firmi iz Pariza i Kipra. Na ovoj stanici od reklamiranja samo jedne banke u prethodnih šest meseci ostvaren je prihod od 25.000 evra. U buducnosti, muzicka stanica, ukoliko bi dobila frekvenciju uvela bi i govorni program i kocept reklamikranja malog broja firmi po ekskluzivnim cenama, što je model koji se koristi na svim "Nostalgijama".

Na radio-stanici "24" u vlasništvu Lelice Adžemovic pevacice, kako se i sama "požalila" clanovima Saveta, njene pesme se ne puštaju. Radio je poceo da emituje program pre šest goidna, i u njemu muzika ucestvuje sa 90 odsto. Plan je da se program obogati i govornim sadržajima, da se kratke vesti emituju na svaka tri sta, a da, ukoliko dobiju frekvecniju, u prvoj godini ulože još dva-tri miliona dinara.

Radio "988" je akcionarsko društvo u kome bracni par Covic poseduje više od 60 odsto kapitala. Nebojša Covic 13 odsto i njegova supruga vesna oko 50 odsto. Ona je rekla da bi program ostao sportski,a petoro zaposlenih bi dobilo još kolega.

"OK" radio ako dobije dozvolu, nastavio bi emitovanje programa sa 90 odsto muzike i to narodne. Prema recima Vladimira Krstanovica glavnog i odgovornog urednika, produžili bi po finansijskoj formuli: 70 odsto prihoda od reklama i 30 odsto od SMS-a ali nikada iz servisa 041.

Predstavnici "Skaj" radija koji posluje u okviru "Soko grupe" istakli su da bi u slucaju dobijanja dozovle program koncipirali po danima, a cele šma bi bila okrenutta ka biznisu i poslovnim informacijama.

10. maja su predstavli radio stanice: "Avala krug", "Balkan", "Bonton", "Venus", "Delfin" i "Jat"


"Avala krug" je vlasništvo Sava Calica i, kako je rekao nema nikakve veze sa istoimenom TV stanicom koja je dobila dozvolu za nacionalno emitovanje.

Radio "Balkan" na svojim talasima pušta narodnu muziku i ovakvu narodnjacku koncepciju sa nekim obogacenim sadržajima zadržao bi u buducnosti.

"Bonton" ima ugovor o programskoj saradnji sa radijom Dojce vele koji predvida da od 9 do 16 casova ide zajednicki program za koji srpska strana dobija godišnje 35.000 evra. Nakon 16 casova išao bi vec 13 godina prepoznatljiv model radija ciji je vlasnik Zoran Đelic nekadašnji policajac. On poseduje i BIT televiziju koja radi u okviru kablovskog sistema.

Deo porodicnih poslova familije Jacevic je "Venus radio" u kom je sin Radoje direktor, a otac Gradimir savetnik. Oni su najavila ako dobiju dozvolu, da ce ostati muzicka stanica sa sadržajima posvecenim pre svega kulturnim dešavanjima.

Koncepcija još samo na papiru radio "Delfina" u kome bi glavni i odgovorni urednik bio Branko Pavlovic, a direktor firme Darko Kocijan jeste da se finansira kroz donacije sindikata "Telekoma", NIS-a, EPS-a. Kako su pojasnili ugovorom bi se obavezali da ih armija radnika reprezentativno dotira sa 100 dinara. Najbrojniji su bili predstavnici radio "Jata". Vlasnici su Dragan Simovic i Željko Kneževic koji poseduju i vinariju Coka, ali i TV stanciu Super iz Sutobitce koja je dobila frekvenciju za emitovanje programa za podrucije cele Vojvodine

11. maja su se predstavile radio stanice: "Pink", "Košava", "Perper", "Pingvin", "Sport FM" "Roda", "MFM", "Oranž FM"


Vlasnik radija "Pink" koji je nastao 1993. Željko Mitrovic istakao je da su prve dozvole za rad dobili na konkursu 1994. i 1998. godine s važenjem od 10 godina i da nece bitno menjati programsku šemu, vec ce i dalje emitovati domacu, popularnu i zabavnu muziku.

Pomocnik direkotra radija "Košava" Nenad Miletic je priznao da je taj radio lane poslovao s gubicima, ali da je to pokriveno sredstvima neraspordene dobiti iz prethodnih godina. Iz tog radija su najavili da nece biti klasicnih informativnih emisija, vec samo servisnih informacija.
Vlasnik radija "Perper" Slobodan Jankovic koji poseduje istoimeni lanac restorana podsetio je da je emitovanje pocelo 2002. godine uz poziivo mišljenje Saveznog ministarsrva za telekomunikacije. On je naglasio da ce se redakcija baviti istraživackim novinarstvom u domenu beogradskog etra.

Radio "Pingvin" postoji od 1991., a u vlasništvu je Branislava Stojanovica koji se bavi muzickim izdavaštvom i direktor je "City recordsa" i "Cento scene". Tokom razgovora sa Savetom RRA, ukazanoi je da je iz "Pingvina" izašlo mnogo kvalitetnih novinara.

Pozitivno mišljenje za pocetak specijalizovanog radija "SPORT FM" (vlasnik Zvonimir Šimunec) dao je pomocnik ministra Aco Stevanovic 2000. godine.

Radio "Roda" (vlasnik Vladimir Mitic) sada posluje u okviru firme "Roda inženjering", a doskora je bilo samostalno preduzece. Koncept radija "Roda" kako je receno, ostace i dalje- nema politike i narodnjaka.

Na razgovoru u RRA su se pojavili i prestavnici radija MFM, koji je poceo da eksperimentalni program pre mesec dana, dok je "Oranž radio" koji još ne emiktuje program, najavio da ce uložiti 92.000 evra.

12. maja su se predstavile radio stanice: "Hit", "Beta plus" , "Top FM", "Žabac", "Siti radio", "Kriket" , "Studio B"


Predoucavajuci planove, ukoliko budu dobitnici frekvencija, predstavnici poslednje radio stanice rekli su da ce biti primorani da programe sa tri koliko danas posuduje Studio B (prvi, drugi i treci odnosno koncert sa klasicnom muzikom) "upakuju" u jedan. Kako je rekao Zoran Matic, urednik i izvršni direktor, možda je bilo bolje da je zakonodavac predvideo mogucnosti, imajuci u vidu šta ova stanica znaci za glavni grad, da ostanu sva tri programa Studija B.

Novinar, koji je nekada bio deo ove redakcije, Marko Jankovic sada je direktni konkurent nekadašnjim kolegama jer je na radiju Kriket, vlasnika Predraga Miloševica.

Još jedna legenda radio-talasa Zoran Modli, urednik IT programa na radiju Top FM pojasnio je, zajedno sa Sašom Krsticem, direktorom i vlasnikom, zašto bi baš ovoj stanici trebalo dati frekvenciju.

Za razliku od prethodnih dana kada su pojedine stanice na razgovorima u delegaciji brojali i do dvadesetak ljudi, Vladimir Terzic stopstotni vlasnik radija Siti došao je sam na javni razogovor. On je izneo plan šeme koja bi se bazirala na programima ciji bi sadržaji promovisali najšire aspekte bezbednosti u savremenom društvu, od ishrane do bezbednosti u saobracaju.

Predstavnici radija Žabac su govorili o uslovima pod kojima su privremeno morali, pocetkom ove godinme, da se izmeste sa za zgrade "Geneksa", odakle su se ranije emitovali, kao i da bi u buducnosti zadržali usmerenost pre svega na kulturne sadržaje.

U trci za gradsku pokrivenost prijavili su se i stanice ciji su osnivaci ciji su osnivaci novinska agenicia Beta i Medunarodni radio Francuska (RFI) i koja bi, ukoliko dobije frekvenciju pocela da radi 1.oktobra jer, kako su rekli njihovi predstavnici, najpre sproveli tromesecnu oboku za novinare.

Prvi na javnom razgovoru bili su predstavnici radija Hit.

U ponedeljak, 15. maja, pojavili su se poslednji kanidadi za dobijanje frekvencije: radio "TRI" , "Glas Beograda", "Mip", "Novosti","BK","Radio grad", "BS FM", "JU radio" i "IBC".

Radio "TRI" emituje od septembra prošle godine i još je u eksperimentalnoj fazi, a osnivac mu je firma Trident medija grup koja je u domacem vlasništvu 75 odsto, dok je u 25 odsto strani kapital. Ali kako je pojasnio Milorad Ignjatovic, to je zato što se njegove i firme sina Uroša vode i u Americi.

Iako se Glas Beograda još ne emituje, to bi bio kvalitetan radio program sa finansijskom potporom koja bi u prve dve godine stizala od uspešnog poslovanja štamparije Vizartis - objasnio je Vladimir Živkovic pedesetoprocenti vlasnik. Druga polovina je u vlasništvu njegovog brata Predraga. U prošloj godini oni su imali 170 miliona dinara prometa.

Ispred Mip radija, Žarko Zecevic je pojasnio da je zbog greške u banci probijen rok za uplatu obaveznog depozita za ucestvovanje na konkursu. U odgovorimna na postavljena pitanje se culo da se u vlasnickoj strukturi ovog radija jednim delom nalazi sa britanskih Devicanskih Ostrva, jer saradnja dotira još iz vremena sankcija kada je Partizan poslovao preko ove agencije.

Radio Novosti su konkurisale zahvaljujuci "pravnickoj gimnastici", reci su clanova Saveza, tako što su zaposleni osnovali radio d.o.o. gde istoimena kompanija ima samo pet odsto udelas. Taj radio trenutno ne emituje program i startovao bi onog trenutka kada bi dobio frekvenciju. Ono što slušaoci imaju priliku da cuju jeste program radija koji postoji 13 godina, ali koji bi se ugasio onog trenutka kada bi zaživeo radio d.o.o.

Za sada je na papiru postojeca i stanica Radio Grad u osamdesetprocentnom vlasništvu slovenackih firmi. Izmedu ostalih, udeo u strukturi imaju i Radio glas Ljubljane, MTV Adrija i Modrijani d.o.o. koji u Srbiji posluje od 2001. godine (štampariski poslovi).

 

IV. Spisak dobitnika frekvencija za emitovanje TV programa za ukupno 6 mreža:

1. ART TV (Art Television - Kanal kulture)
2. Enter TV (Enter Game Group d.o.o.)
3. SOS kanal (SOS kanal d.o.o.)
4. TV Metropolis (TV Metropolis d.o.o.)
5. TV Studio B (JRDP Studio B)
6. Televizija Plus (Interspeed A.D.)