Povratak na RADIO meni
povratak na glavni radio meni

 

Vesti iz BEO etra
priprema Vuk Mihajlović

Nove vesti...

12. decembar 2009: Narodni radio iz Beograda koji program emituje na dve frekvencije 87,5 i 99,4 MHz pustio je stereo signal na drugoj frekvenciji (99,4). Tako se signal naveden radio-stanice može čuti u celom gradu, mada je RRA donela zabranu za emitovanje programa Narodnom radiju. / Novosadska Radio Delta (89,5 MHz) od sada uživo emituje i na Netu na adresi www.rtvdelta.tv. / Radio Slovo Ljubve, koji program emituje na 107,3 MHz, pobojšao je signal, tako da se sada navedena stanica može bolje čuti u celom Beogradu. / U Nišu se od juće na 95,6 MHz čuje domaća pop muzika. Za sada nema identifikacije radio stanice. Po kvalitetu signala reklo bi se da se emituje sa predajnika na Hotelu Ambasador, istog sa kojeg je nekada na toj frekvenciji emitovao i muzicki radio Belle amie, koji je ugašen pre dve godine.

O ostalim vestima iz sveta domaćeg radija mnogo više na blogu Vuka Mihajlovića

Prethodne vesti...

6. decembar 2009: Radio JAT koji program emituje na frekvenciji 90,2 MHz uveo je mogućnost slanja SMS poruka na broj 066/222902. / Nacionalna radio-stanica Radio Index promenila je termine nekih od svojih popularnih emisija, pa se sada jutarnji program "Otvori oči" emituje radnim danima od 6 do 10, "Pitajte Djuru" od 10 do 11, "Delovi stvarnosti" od 11 do 14 i "Grindex" 15 do 16h. Index je pomenio i muzičku matricu - sada emituje muziku 80-tih i 90-tih godina, kao i stare i nove hitove. / Svakog petka na talasima MFM radija 102,2 MHz u terminu od 23 sata možete slušati emisiju "Midnight Voices - Lounge Jazz". / Beogradska radio-stanica Radio Dedal 88,1 MHz pustila je u rad novi sajt na adresi www.radiodedal.com.

22. novembar 2009: Ove godine Radio Pink slavi 16 godina postojanja. Navedenu stanicu možete slušati u Beogradu na 91,3 MHz i nelegalno u Rumi na 99,6 MHz. / Prva privatna radio-stanica u Beogradu, Radio Pingvin, koja program emituje na 90,9 MHz još od davne 1991. godine, u novembru slavi 18 godina postojanja! / Svi programi Radio Beograda se od sada znatno bolje čuju na području zapadne Srbije zahvaljujuci puštanju u rad novog antenskog sistema na Ovčaru visine 120 metara i ultrakratkotalasnog predajnika od 5 kilovata. / Posle dva meseca detaljnih priprema i potrage za pravim kandidatima, prvi radijski reality show kod nas, "OTP Naxi zvezda", počeo je 9. novembra. Svakog radnog dana od 13h do 16h imate priliku da slušate devetoro kandidata, od kojih će samo jedan 31. decembra postati nova OTP Naxi zvezda i družiti se sa slušaocima u narednoj, 2010. godini.

22. oktobar 2009: Crkvena radio-stanica Beogradsko karlovačke arhiepiskopije Slovo Ljubve počela je 14. oktobra sa emitovanjem 24 satnog program na frekvenciji 107,3 MHz. Program će biti raznovrstan, a o emisijama će biti reči kad nam do ruku dodje programska šema. Radio Slovo Ljubve je i na Internetu (www.slovoljubve.com). / U radijskom etru Valjeva proradila je nova piratska radio-stanica. Zove se Link, program emituje na 102,0 MHz sa Maljena, a signal radija je moguće uloviti u delovima Beograda i Mladenovca. A kako misle da se sakriju od lovaca iz lovačkog udruženja RATEL? / Nacionalni radio S uveo je radnim danima od 14h novu emisiju, "Omnibus S". Tu se priča o muzici, sportu, filmu , i šou biznisu, a vrebaju i neke nagrade nagrade. / U Sremskoj Mitrovici na 99 MHz emituje još jedna piratska radio-stanica, ovog puta Radio Delfin. Signal je baš jak, pa ometa radio AS, koji pošteno radi na 99,3 MHz i ima regionalnu dozvolu.

6. oktobar 2009: Beogradska radio-stanica Radio 3 (95,8 MHz) pustila je u rad novi sajt na adresi http://www.tri.fm. / Dve nove emisije krenule su na talasima Patak radija iz Valjeva na frekvenciji 88,6 MHz: "Super 70's" je sačinjena od numera sa američkih top lista naj-pop muzike iz sedamdesetih godina (premijerno petkom u 19h, a reprizno sredom u istom terminu), dok se u "Pop-top airplay chart" emituju strani hitovi ili 5 najslušanijih ovogodišnjih pesana (utorkom od 11 časova). / Beogradski Bum Bum radio (89,4 MHz) pustio je u rad sajt na adresi http://bumbumradio.rs.

26. septembar 2009: Na beogradskoj stanici Radio JAT, 90,2 MHz, krenula je emisija "Top 10 u 20", u kojoj se preslušava 10 naj-pesama iz protekle nedelje. Termin emitovanja: subota od 20 do 21h. / Narodni radio, koji je emitovao program na 96,1 MHz, sada je na novoj frekvenciji 99,4 MHz. / Jedan o većih pirata u Vojvodini jeste BB radio iz Bačkog Brestoca. Sada je ta radio-stanice prešla na stereo i znantno ojaćala signal na 96,7 MHz. / Iz Naxi radija poručuju: "Spremite se - od 28. septembra čeka vas vruća jesen na NAXI radiju!" / Na području Beograda na 107,3 MHz proradila je radio-stanica koja se oglašava kao Slovo ljubve. Signal radija je dobar u većem delu grada. Iako je za emitovanje programa dobijena lokacija Genex, radio trenutno emituje program sa zgrade Inexa u Beogradu.

11. avgust 2009: Stanica Arhiepiskopije begradsko-karlovacke, Radio Slovoljubve, pustila je, pored FM frekvencije na 107.3 MHz, i eksperimentalni Internet program na adresi www.slovoljubve.com. / Radio Beograd 1 promenio je RDS sa predajnika Gobelja (90,9 MHz), pa se sada ispisuju sledeci podaci: RTS BG 1 90,9 MHz KOPAONIK. Ocekuje se promena RDS-a i na ostalim lokacijama. / Beogradska radio-stanica JAT, koja program emituje na 90,2 MHz, omogucila je i slušanje radja na www.radiojat.rs. / Nacionalna radio-stanica Fokus pocela je da celodnevno pušta narodnu muziku.

5. avgust 2009: U radijskom etru Beograda od sada se čuju dve potpuno nove radio-stanice sa dozvolom za emitovanje dobijenom od Ratela i RRA za grad Beograd: na frekvenciji 89,4 MHz program emituje Bum Bum radio (reklame i narodna muzika) sa predajnika na Košutnjaku. Na 90,2 MHz Beogradjani mogu ponovo da slušaju Radio Jat. Program je u stereo tehnici, a emituje domaću muziku, kao i vesti na svaki sat. Predajnik na Genexu trebalo bi da doprinese boljem prijemu.

28. avgust 2009: Na sramotu države, piratska nacionalna radio-stanica radio Stil sve više hara Srbijom. Tako se od pre nekoliko dana može uhvatiti i u Novom Pazaru na frekvenciji 96,5 MHz i to sa dosta jakim signalom. Pored ovog, navedena stanica ima predajnike na Ovčaru, Fruškoj Gori, Nišu, Požarevcu, Subotici, Ceru... Ostaje pitanje da li će nešto preduzeti nadežni organi za telekomunikacije, u ovom slučaju RRA i RATEL i konačno ugasiti jednu od najvećih piratskih radio-stanica? / Posle kraćih prekida u emitovanju programa sa frekvencije 97,2 MHz, od pre nekoliko dana signal Roadstar radija je ponovo sredjen i sada se može slušati sa RDS-om. Treba podsetit da na ovoj frekvenciji radio emituje za područje Vojvodine, a signal je moguće uhvatiti u delovima Beograda. / Od kada su stavili novi antenski sistem na Ovčaru u Ćupriji, moguće je uhvati Beograd 1 i Beograd 2 sa navedene lokacije na 88,1 MHz, odnosno na 90,1 MHz. / Radio Yu-Eco koji je dugo emitovao program na 101,1 MHz, od kada je promenio frekvenciju na 100,6 MHz postao je skoro nečujan na području Subotice i okoline. Razlog lošeg prijema je jačina signala od svega 300W.

21. avgust 2009: Radio MB koji program emituje sa UB-a na frekvenciji 98,1 MHz od nedavno je uveo mogućnost slušanja radija uživo preko interneta. Stanicu je moguće uhvatiti i u nekim delovima Beograda. / Radio Ritam iz Pančeva pokrenuo je Internet prezentaciju sa live audio streamom. / Odnedavno se radio Beograd 1 može bolje čuti u Beogradu sa predajnika
Crveni Čot. zahvaljujući TV tornju na Iriškom Vencu. Očekuju se i novi predajnici na Avali i Ovčaru, pa bi ukupna čujnost svih programa javnog servise u bila znatno bolja. / Program Radio Beograda 2 ponovo se emituje sa predajnika Gobelj, Kopaonik, na 93,7 MHz.

18. avgust 2009: Na području Beograda proradila je još jedna piratska stanica. Ovog puta reč je o radiju Star, koji program emituje na frekvenciji 101,1 MHz u mono tehnici. Osim navedene, bez dozvole emituje još nekoliko radio stanica, pa tako u samom gradu emituju: 87,5 Narodni radio, 96,1 Narodni radio (predajnik je na uglu ulica Milentija Popovića i III Bulevara), 97,9 Toplica, 101,1 UNID i 103,5 Bos (Surcin, plus alternativno sa Cera na 92,3). Radio Steal emituje iz Beograda, ali se u Beogradu cuje sa lokacija van grada: 87,7 Ovcar, 98,2 Vrsacki breg, 104,3 Cer i 107,3 Pozarevac. Ostali pirati van Beograda koji su povremeno ili stalno prisutni u gradskom etru: 92,3 Raka Ešinger (Lazarevac), 101,0 Kosmos (Lazarevac), 104,2 Golub (Valjevo), 107,7 Flash (Arandjelovac)

11. avgust 2009: Radio Obrenovac koji program emituje na 88,1 MHz stereo sada je moguce slušati i putem Interneta na www.radioobrenovac.co.rs. / NAXI radio je redizajnirao sajt na adresi www.naxi.co.rs. / Na podrućju Beograda odnedavno emituje nova radio-stanica bez dozvole koja se oglašava kao "narodni radio". Program emituje na dve frekvencije, 87,5 i 96,1 MHz. Na radiju se, osim muzike, emituju kvizovi, a zanimljivo je i to da se reklame odnose na područ(je Republike Srpske, mada u ovoj državi ne postoji navedena stanica. / Radio Beograd je posle dužeg vremena obnovio mrežu predajnika. Reč je o Ovčaru, koji sada ima mnogo bolju pokrivenost, ćak i u višim delovima grada. Sa pomenute lokacije radio Beograd 1 emituje na 88,1 MHz, Radio Beograd 2 na 90,1 i Beograd 202 na 101,6 MHz. / Na podrućju Beograda aktiviran je pedajnik na frekvenciji 90,2 MHz stereo. Prema prvobitnoj podeli frekvencija, na 90,2 MHz program je trebalo da emituje BumBum radio, ali je ostalo nejasno što na sajtu BumBum radijapiše da će ova stanica emitovati program na 89,4 MHz, budući da je za tu frekvenciju dozvolu je dobio Radio JAT (odnedavno u vlasništvu beogradskog TDI radija

6. jul 2009: Na području Beograda za vreme trajanja Univerzijade na frekvenciji 90,2 MHz program emituje radio BBC World. Tako su slušaoci u prilici da slušaju vesti na 19 svetskih jezika. / Nova neidentifikovana radio-stanica, koja emituje isključivo narodnu muziku, može se čuti u većem delu Beograda na 87,5 MHz u mono tehnici. / Radio Index već nekoliko dana ne emituje program na frekvenciji 100,8 MHz Sombor. Razlog prekida u emitovanju programa nisam uspeo da saznam.

31. maj 2009: Radio Delta je stanica iz Novog Sada koja je u etru od 2000. godine, uz to i rado slušana. Na nedavnom konkursu Radio Delta je dobila dozvolu da emituje program sa Mišeluka na 89,5 MHz. Od pre nekoliko nedelja u nekim delovima Beograda moguće je uhvatiti signal navedene radio-stanice sa kristalnim zvukom i RDS-om. Više informacija o radiju Delta možete dobiti jednim klikom. / Novosadska radio-stanica Radio 5 (107,5 MHz) pustila je u rad live stream. Za program uživo kliknite ovde. / Jedina sportska radio-stanica u Beogradu, SPORT FM (100,4 MHz), takodje je krenula sa Internet streamom. Da biste je slušali uživo kliknite ovde.

8. mart 2009: Piratska radio-stanica radio Stil aktivirala je još nekoliko predajnika, pa je signal ovog radija moguce slušati od severa do juga. Inace, na radiju se iskljucivo emituju muzika i kvizovi na koje niko ne zna odgovore... Evo i najnovijeg spiska frekvencija radija Stil: 87.70 RUDNIK, 94.70 PIROT DIMITROVGRAD SOFIJA, 94.80 ALEKSINAC KRUSEVAC VRNJACKA BANJA KRALJEVO, 97.90 ZRENJANIN, 98.20 VRSAC, 106.40 VELIKO GRADISTE, 106.50 NOVI SAD, 107.10 VRANJE BUJANOVAC PRESEVO DELOVI SKOPLJA VEROVATNO (BESNA KOBILA), 107.90 SMEDEREVO POZAREVAC VELIKA PLANA, 107.90 NIS LESKOVAC PROKUPLJE KURSUMLIJA ALEKSINAC PREDEJANE (SELICEVICA). / Radio BETA RFI 107,9 MHz aktivirala je nove striminge za slušanje uživo, pa je sada možete slušati u WMA formatu na 64 kbps stereo, dok je MP3 stream prešao u AAC+ na 96 kbps, sto donosi mnogo kvalitetniji zvuk preko interneta./ Nacionalna radio mreža Fokus radija uvela je novu progrmamsku šemu. Vesti se emituju u 8 i 17 casova, jutarnje-prepodnevni program ide radnim danima od 8.30 do 12, a popodnevni program od 12.30 do 16.30. Neizbežni kviz je od 16.00 do 17.00h, a broj za pozive 0900/20-20-15. / Radio 3 je raspisao je konkurs za glas radija 3. Traže se on i ona. Sve što treba da uradite jeste da pošaljete CV na redakcija@tri.fm ili pozivom na 011/321-99-99. Vrlo zanimljiv intervju sa glavnim i odgovornim urednikom Radija 3 možete pronaci na mom blogu, ali i sve ostale detaljne informacije o zbivanjima na radio nebu.

13. februar 2009: Nova emisija na TOP FM radiju 106,8 MHz, "Zračenja", svakog radnog dana od 15-18h. SMS komunikacija na razne teme, voditelji Andjelka, Boza, Silja i Marija. / Kviz Naxi radija, "Ko te voli", trajao od 09. do 13. februara svakodnevno od 10 do 16h, a na Dan zaljubljenih krunisan romantičnom večerom za učesnike kviza u restoranu "Pogodjena patka". / Radio Pingvin (90,9 MHz) pokrenuo je novi sajt na adresi www.radiopingvin.com. Pored informacija o radio stanici i programskoj šemi, tu su i top liste, forum radija live stream programa.

6. januar 2009: Republička radidofizuna agencija RRA dodelila je još 4 dozvole za emitovanje programa na području Beograda. Tako će ubuduce program emitovati sledeće radio-stanice: Radio JAT na 89,4 MHz sa vodotornja u Košutnjaku, BUM BUM radio na 90,2 MHz sa Genex kule, Radio Centar na 96,2 MHz iz centra grada i crkveni Radio Slovoljubve na 107,3 MHz, takodje sa Genex kule. Lepa vest, zaista, da se i Radio Jat, jedan od najslušanijih gradskih programa protekle decenije, ponovo vraća!

26. decembar 2008: Nacionalna mreža Fokus radio od 1. decembra je reorganizovala programsku šemu: Glas Rusije se emituje u 18.30, 22.00 i 08.30, jutarnji program radnim danima i subotom od 08.00 do 10.00h, a hitovi narodne muzike od 6.00 do 8.0. / AS FM iz Novog Sada aktivirao je sve predajnike - Subotica 106,3 MHz, Sombor 101,3, Backa Topola 95,2, Senta 97,5, Kikinda 95,6, Kula 91,2, Zrenjanin 102,4, Novi Sad 95,8, Vrsac 99,2, Pancevo 89,8, Ruma 89,7, Sremska Mitrovica 95,7, Odzaci 98,4 i Vrbas 88,5. / Beogradski Radio Pingvin 90,9 MHz obogatio je program novim sadržajima: nedeljom od 16 do 17h "Teen magazin", "West Wood top 10" nedeljom od 20 do 21h, a nova emisija "Pozitivna energija" koju vodi DJ Ivan radnim danima 15-17h. / Republicka agencija za telekomunikacije (RATEL) donela je odluku o gašenju sledecih medijskih kuca: TV Svitel, Urban Radio, Radio Bujanovac, Radio Kult, Radio Sistem, NS Folk Radio, Radio Maglic, Radio Dijamant, Radio Pegaz, Radio Kis i Radio Orion (Leskovac).

 

...Vesti iz 2008. godine
...Vesti iz 2007. godine
...Vesti iz 2006. godine
...Vesti iz 2005. godine

 

Web podsetnik:

 

ANEM Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

RRA Republička radiodifuzna agencija

RATEL Republička agencija za elektronske komunikacije

BARS Beogradska asocijacija radio stanica

BEOTEL RADIO Web prezentacija prvog profi ISP radija

FM NEBO jedinstveni radio blog o radio stanicama u Srbiji

RADIO NEWS Najnovije vesti o radiju širom sveta

NEWS AND GOSSIP Nedeljne novosti o radiju i Internet radiju

MEDIJA CENTAR Medija centar Beograd sa adresarom i linkovima

IMENIK Zvaničan spisak frekvencija u Srbiji

B92 NET Web prezentacija radija B92

TOP FM Web prezentacija beogradskog Top FM radija

SAV TAJ RADIO Odeljak ovog sajta posvećen radiju!