Povratak na RADIO meni
povratak na glavni radio meni

 

Vesti iz BEO etra
priprema Vuk Mihajlović

 

O ostalim vestima iz sveta domaćeg radija mnogo više na blogu Vuka Mihajlovića

Prethodne vesti...

19. novembar 2011: Beogradski Naxi radio, 96,9 MHz proslavila je 17-ti rođendan. Kako su najavili iz Radija, uskoro se očekuje jedinstveni projekat Naxi Digital. / Nacionalni radio emter Fokus Radio je posle gašenja predanika sa lokacije Avala ponovo u etru ali se tačna lokacija ne zna pa se pretpostavlja da program emituju sa Torlaka. / Nacionalni radio emiter Hit Music Fm pustio je u rad sajt na adresi www.hitmusicfm.rs. / Nacionalni radio emiter Fokus radio zbog neplaćanja duga za održavanje predajnika JP Emisiona tehnike i veze, emituje program sa rezervnih lokalcija, pogledajte www.fokus-radio.rs. / Radijski etar Lazarevca bogatiji je za još jednog piratskog radio emitera, reč je o radiju Zavičaj, koji program emituje iz Trbušnice, sela između Aranđelovca i Lazarevca. Pušta se isključivo folk muzika. O radiju više informacija na http://radiozavicaj.net/.

1. novembar 2011: Slušaoci u Beogradu na frekvenciji 106,3 MHz dobijaju novu radio stanicu, Taš Radio. Možete ga slušati na ovom linku. / Nelegalni radio emiter Radio Boss iz Surčina, koji je program emitovao na 103,5 MHz, izbačen je iz etra. Frekvencije na kojima je emitovan program radija Boss bez upotrebe odgovarajućih filtera - propusnika opsega, mogle su da dovedu do ometanja i ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja. Republička agencija za elektronske komunikacije je u prethodno izvršenim kontrolama radio-frekvencijskog spektra u više navrata utvrdila da emitovanje signala sa radio-stanice Boss ometa radio komunikaciju službi najviših prioriteta. Opširniju vest pročitajte ovde. / Beogradska lokalna radio stanica, Radio Centar, koja program emituje na frekvenciji 96,2 MHz, promenila je muzičku koncepciju i sada emituje isključivo domaću pop muziku.

29. septembar 2011: Najslušaniji informativni radijski program u Srbiji i naša najstarija radio stanica Radio Beograd 1, od 3. oktobra značajno će izmeniti satnicu u želji da osavremeni program i proširi krug slušalaca. Suština promena je kombinacija interesantnih informativnih sadržaja i dinamičnog dizajna programa, a po ugledu na savremene svetske elektronske medije, posebno javne radio servise evropskih zemalja. / Romska radio stanica, Rom Radio, koja program emituje za područje Obrenovca na frekvenciji 102,4 MHz od pre par dana pustila je u rad RDS. Na RDS-u se ispisuje "ROMRADIO" RT nema a PTY je UNKNOWN. / Slušaoci u Srbiji su dobili potpuno novu nacionalnu radio stanicu, Hit Music FM, koja se emituje na frekvencijama bivšeg Roadstar Radija. Program radija je koncipiran sa najboljom muzikom i nekoliko emisija. Tako slušaoci radnim danima od 6 do 9 časova mogu slušati jutarnji program, termin od 9 do 13 rezervisan je za popodnevni program Hit Music FM Radija, a od 13 do 17 časova emituje se popodnevni program, a veče sa vama provodi Ana Adžić od 17 časova Vesti se emituju svakih sat vremena od 6 do 20 časova, uz korisne informacije o stanju na putevima u zemlji. / Beogradska radio stanica MFM Radio (102,2 MHz) promenila je svoju programsku šemu. Tako se sada radnim danom mogu slušati emisije od 7 do 22 sata a vikendom od 14 do 14 časova O novoj programskoj i o MFM radiju više informacija možete saznati ako posetite sajt radija.

13. septembar 2011: Beogradska radio stanica Radio Pingvin (90,9 MHz) početkom septembra u potpunosti je promenila profil. Tako je sada folk i pop muzika. Promenjena je i programska šema. Slušaoci su radnim danima u prilci da od 7 do 10 sati slušaju Jutarnji program sa Zeletom i Duletom, termin od 10 do 14 časova rezervisan je za emisiju Prepodnevni program sa Lejlom, dok se od 14 do 18 časova emituje popodnevni program sa Didi. Vikend je rezervisan za muziku. / Nacionalni radio emiter Radio S od 12. septembra emituje program po potpuno novoj programskoj šemi. Od 6 do 9 časova radnim danima je “Nacionalno razgibavanje”, termin od 9 do 13 časova rezervisan je za emisiju “Dan sa Natalijom”, od 13 do 15 na programu je potpuno nova emisija, “Vesnino popodne na Radiju S”, od 15 do 17 časova je “Odašiljač”, a najveću promenu u terminu u jesenjoj šemi Radija S doživela je emisija “Vojevanje”, koja je sada na programu 18 do 19 časova. Posle nje ide “Štikliranje”. / DARMAR PONOVO JAŠE: za sada 17 radio stanica širom Srbije, uključujući i Radio Novosti, emituju "Mentalno razgibavanje". Uskoro će se ovoj mreži priključiti još stanica, kao i RTV Elmag iz Crne Gore. / Slušaoci u Srbiji od 21. septembra u 6 časova ujutru dobijaju potpuno novu radio stanicu. Reč je o HIT MUSIC FM-u, koji će program emitovati na frekvencijama Roadstar Radija. U planu je puštanje u rad i sajta na adresi www.hitmusicfm.rs.

30. avgust 2011: Otkako beogradski City radio više ne emituje program, u većem delu grada slušaoci mogu da prate program radija Donji Srem na 106,2 MHz. / Radio Beograd 1 se od nedavno na širem podrucju Beograda čuje i na 93,4 MHz sa predajnika Maljen, a moguće je uhvatiti signal i na 104,5 MHz sa Rudnika.

28. jul 2011: U sredu su albanski hakeri UAH (Ujedinjeni albanski hakeri) CREW hakovali web sajt niškog City radija www.radiocity.rs sa porukom KOSOVO IS SHQIPERI (Kosovo je albansko). City radio i njegov direktor, Dragan Kocić, veruju da razlog ovog napada lezi u zajednickoj emisiji "Most izvan granica" mreze lokalnih radio stanica Kosova i Srbije (albanskih i srpskih), kojoj se pridruzio i City radio. Cilj ovog projekta je istrazivanje na temu - da li je moguc zajednicki zivot Albanaca i Srba na Kosovu, da li resenje za Kosovo podela ili nezavisnost, ali iz jednog potpuno neutralnog ugla. Prva emisija je emitovana na niškom radiju u subotu 23. jula. City radio je ucinio sve da ovaj problem odmah reši, a o incidentu je izvestio sve nadlezne organe i medije. U medjuvremenu su vest o ovom dogadjaju objavili i svi najposeceniji portali u zemlji.

24. jul 2011: Beogradska crkvena radio stanica Radio Slovo Ljubve, koja program emituje na frekvenciji 107,3 MHz, redizajnirala je svoj sajt na adresi www.slovoljubve.com. / Pingvin Radio 90,9 MHz, koji je nedavno prodat, promenio je internet adresu. Novi sajt koji je u fazi izrade možete pogledati na adresi www.radiopingvin.rs ./ Radio Marija Srbija koja je 4. avgusta ove godine dobila dozvolu za emitovanje programa na području Vrdnika 88,4 MHz lokacija: Vrdnik-Beketova počela je svoje emitovanje 18 jula. O Radio Mariji više informacija možete saznati na www.radiomarija.rs. / Emisija Nacionalno razgibavanje koja se emitovala na talasima Nacionalnog radija S više se neće emitovati na toj radio stanici. Poslednje emitovanje bilo je 14. jula ove godine. O prelasku emisije na novu radio stanicu bićete blagovremeno informisani. / Emisija Brakus od 3 do 5 koja se emitovala na Radiju B 92 završila je svoju misiju, a da li će se vraćati na radio talase ostaje nam da vidimo na jesen.

2. mart 2011: Nacionalni radio emiter Radio Index redizajnirao je svoj sajt na adresi www.indexradio.com / Na frekvenciji 102,2 MHz slušaoci u Beogradu i okolini moći će od 1. marta uz RADIO MFM da uživaju u, kako u ovoj stanici kažu, boljem i zanimljivijem programu. Kakvom - poslušajte... / Beogradska lokalna radio stanica Dedal 88,1 MHz promenila je programsku šemu. Tako je sada radnim danima od 7 do 10 časova jutarnji program koji se sastoji od pregršti servisnih informacija. Od 10 do 13 časova je podnevni program baziran na prilozima o opštini Grocka. / Radio KISS iz Lazarevca koji program emituje na frekvenciji 106,1 MHz redizajnirao je sajt na adresi www.radiokiss.rs. Treba dodati da je ovo, pored Radio Lazarevca, jedina radio stanica sa dozvolom za emitovanje programa na teritoriji Lazarevca.

10. februar 2011: VAŽAN JUBILEJ: Dugo se nad Srbijom prostirali talasi samo jednog programa Radio Beograda i nekoliko lokalnih stanica. Onda se 9. februara 1958, oglasio Drugi program Radio Beograda , koji je na početku bio lakši i zabavniji od Prvog. Svojim opuštenim tonom razbijao je monolit spikerskog radija i od sredine šesdesetih otvorio prostor za prve rok i pop-emisije. Posle mnogih promena i preseljavanje etra, danas je Drugi program opet drugačiji, ali sa potpuno novom definicijom. To je kanal kulture i umetnosti koji spaja ozbiljnost sadržaja i medijski atraktivan pristup , pa njegova onsovna deziva glasi: elitizam za sve. Povodom 53. rođendana Radio Beograda 2, koji će svečano biti obeležena u ponede u Kamenoj sali naše najveće kuće, Đorđe Malavrazić takođe kaže: "Za radio Beograd 2 put ka publici je indikativno stalna vožna u kontrasmeru. Naš program privlači najviše slušalaca vikendom i u poslepodnevnim, pa i u večernjim terminima, verovatno zato što zahteva nepodeljenu pažnju“. / Prema podacima RATEL-a , u Srbiji postoji još 46 radio stanica koje nelegalno emituju program, dok je u poslednje dve godine 161 pirataska radio stanica prestala sa radom. Tako je u Beogradu evidentirano 11 piratskih emitera, u Novom Sadu 8, u ostatku Vojvodine 12 , dok u ostali regionima radi 14 neleganih radio stanica. Takođe , jedna stanica nelegalno emituje program na teritoriji cele Srbije, a to je Radio Balkan (nekadašnji Radio Stil) koji uprkos većem broju prijava radi sa čak 11 predajničkih lokacija. Osim što ugrožavaju rad legalnih emitera ometanjem njihovih frekvencija , piratski emiteri predstavljaju i nelojalnu konkurenciju jer ne plaćaju nikakve nadokade republičkim pojedincima a pojedini čine i ozbiljna krivična dela jer se dešavala da signal piratskih radio stanica u Beogradu ometa i frekvencije Kontrole leta na Aerodormu „Nikola Tesla“. / Prema Zakonu o telekomunikacijama postoji mogućnost uvođenja inspekcije u oblasti radiodifuzije. Krajnji rok za početak rada Inspekcije za telekomunikacije je jun 2011., ali izlazak inspektora ne teren možeš se očekivati i ranije. Novi inspektori će imati mnogo više ovlašćenja koja podrazumevaju mogućnost da se piratskom operateru oduzme deo opreme ili da se zatvori RTV stanica koja nelegalno emituje program.

8. januar 2011: Beogradska crkvena radio stanica Radio Slovo Ljubve koja program emituje na frekvenciji 107,3 MHz od nedavno je pustila u rad zvaniču internet stranicu na adresi www.slovoljubve.com . Tako se sada na jednom mestu može saznati sve što je u vezi sa navedenom radio stanicom. / Beogradska radio stanca Bum Bum Radio koji svoji program emituje na frekvenciji 89,4 MHz RDS FM STEREO poboljšala je signal pa se sada čuje kvalitetnije u većem delu Beograda, a signal je moguće uhvatiti i u okolini grada. / Radio stanica M F M radio (102,2 MHz) obogatila je svoju programsku šemu sa još jednom novom emisijom. Tako sada slušaoci radnim danima od 17 časova mogu uživati u novoj emisiji "Čavrljanje", koja je deo popodnevnog programa MFM radija.

...Vesti iz 2010. godine
...Vesti iz 2009. godine
...Vesti iz 2008. godine
...Vesti iz 2007. godine
...Vesti iz 2006. godine
...Vesti iz 2005. godine

 

Web podsetnik:

 

ANEM Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

RRA Republička radiodifuzna agencija

RATEL Republička agencija za elektronske komunikacije

BARS Beogradska asocijacija radio stanica

BEOTEL RADIO Web prezentacija prvog profi ISP radija

FM NEBO jedinstveni radio blog o radio stanicama u Srbiji

RADIO NEWS Najnovije vesti o radiju širom sveta

NEWS AND GOSSIP Nedeljne novosti o radiju i Internet radiju

MEDIJA CENTAR Medija centar Beograd sa adresarom i linkovima

IMENIK Zvaničan spisak frekvencija u Srbiji

B92 NET Web prezentacija radija B92

TOP FM Web prezentacija beogradskog Top FM radija

SAV TAJ RADIO Odeljak ovog sajta posvećen radiju!