Povratak na RADIO meni
povratak na glavni radio meni

 

Vesti iz BEO etra u 2013. godini
priprema Vuk Mihajlović

 

O ostalim vestima iz sveta domaćeg radija mnogo više na blogu Vuka Mihajlovića

8. decembar 2013: Od osmog decembra slušaoci u Beogradu na 106,3 MHz mogu slusati novu radio stanicu sa dozvolom. To je Radio Karolina, koja emituje program pod sloganm "Radio Karolina - lagana i fina". Radio ima dosta dobru pokrivenost u sirem gradskom području, dok u južnim delovima grada jako ometanje Radio Karolini pravi Radio Donji Srem iz Pećinaca koji svoj program emituje na 106,2 MHz u mono tehnici.

29. novembar 2013: Dana 29. novembra. u 06:30h sa redovnim emitovanjem programa počela je Radio Laguna na 93,7 MHz u stereo tehnici sa RDS-om. Najslabiji signal navedene radio stanice je u delovima Žarkova i Julinog brda zbog smetnji od strane BN radija koji program emituje na 93.6 MHz sa predajničke lokacije Šepak.

16. novembar 2013: Šesnaestog novembra tačno u ponoć na frekvenciji 93,7 MHz u etru Beograda oglasila se nova radio stanica, Radio Laguna. Trenutno se testira oprema i podešava predajnik, a vrlo brzo će početi da se emituje i redovan program radija. / Od 11. novembra regionalni beogradski emiter Radio Antena, 107,9 MHz, promenila je programsku šemu. Tako se sada svakog radnog jutra u terminu od 7 do 12 časova emituje jutarnji program sa Danijelom Milošević. Na svakih pet minuta do punog sata emituju se vesti, a posle njih Antenina "Brza traka" sa novostima o gužvama u saobraćaju. Od 14 do 19 časova je popodnevno-večernji program sa dežurnim voditeljem.

31. oktobar 2013: Od utorka 29. oktobra u 20:00 časova počeo je sa radom Radio Snaga Naroda na 87,5 MHz, koji možete slušati uživo na adresi www.snaganaroda.rs. / Već više od 15 dana u etru Beograda se emituje signal nelegalnog Radija Srpska Krajina, koji isključivo emituje folk i krajišku muziku. Signal se može uhvatiti na teritoriji grada Beograda u stereo tehnici na 99,5 MHz. Predajnik radija se nalazi u okolini beogradskog prigradskog naselja Dobanovci. / Radio Laguna, koja bi uskoro trebalo da počne sa emitovanjem programa na 93,7 MHz, otvorila je Fejsbuk stranicu. / Od pre nekoliko dana regionalni radio emiter AS iz Šapca sa predajničke lokacije Košutnja Stopa može se čuti na novoj frekvenciji -umesto na 101,1 sada je na 101,2 MHz. Razlog promene frekvencija je ometanje signala Radio Beograda 202 koji program emituje na 101 MHz sa predajničke lokacije Crni Vrh Jagodina.

16. septembar 2013: Beogradska radio stanica, Radio Laguna, koja bi trebalo uskoro da počne sa emitovanjem programa na frekvenciji 93,7 MHz, organizovala je anketu o tome kakvu bismo radio stanicu želeli da dobijemo - ili, kako na sajtu doslovce stoji: "Izdavačka kuća LAGUNA uskoro pokreće svoju radio stanicu, i da bi taj radio bio po vašoj meri, želimo da vam postavimo nekoliko pitanja. To će vam oduzeti najviše 15 minuta vremena..." Anektu možete preuzeti na ovom linku.

11. jul 2013: Od danas se bez problem može slušati Bum Bum Radio u Beogradu na 89,4 mhz. Razlog boljem prijemu je to što je regionalni radio AS iz Šapca promenio frekvenciju 89,3 na 101,1 sa predajničke lokacije Košutnja Stopa u mono tehnici. Takođe je Fokus Radio sa Cera promenio frekvenciju sa101,1 na 92,2 MHz u stereo tehnici sa RDS-om.

18. maj 2013: Slušaoci u Beogradu koji su do skora slušali Hit Music Fm sa predajnička lokacije Avala na frekvenciji 98,5 MHz od sada mogu da slušaju siganl Hit Music Fm-a sa predajnika Brankovac na 97,2 MHz. Razlog ne emitovanje programa sa predajnika Avala nisam uspeo da saznam. Lokalna radio stanica MB radio sa Uba koja je svoji program emitovala na frekvenciji 98,1 MHz promenila je frekvenciju i sada se može slušati na 98,2 MHz. Razlog promeni frekvencije je bilo ometanje radija od strane Radio Dženarike koja program emituje sa Madžarevog groblja na Rudniku na 98 MHz. Od pre nekoliko dana slušaoci na periferiji Beograda imaju problema u prijemu signala Bum Bum Radija na frekvenciji 89,4 MHz. Razlog otežanom prijemu je pomeranje radija AS sa predajnička lokacije Košutnja Stopa na 89,3 MHz. Takođe promena frekvencije AS Radija osim problema prijema radija u Beogradu dovela je do ometanja i prijema Radija Lazarevac u samom gradu jer , Radio Lazarevac takođe emituje program na 89,3 MHz ali znato slabijom snagom nego Radio AS.

15. maj 2013: Aktuleno na radijskom nebu u ovom trenutku jeste da Hit Music FM polako gubi trku sa predajnicima i novcem. Sve manje predajnika im je u pogonu. Samim tim, kada se isključe vitalni predajnici Avala i Iriški Venac, taj emiter gubi ogroman broj slušalaca. Dok su bili Roadstar Radio, bili su jedna od boljih radio stanica...

14. mart 2013: RRA je na svom sajtu juče objavio spisak lica kojima su izdate dozvole za radio i televizijsko emitovanje programa. Dozvole su u Beogradu i Lazarevcu dobile sledeće radio stanice: Radio Tornado - Lazarevac, frekvencija 92 MHz, predajnička lokacija Šopići - Lazarevac; 93,7 MHz Radio Laguna, predajnička lokacija Hotel Slavija i 106,3 MHz, predajnička lokacija Zvezdara.

11. mart 2013. Nezvanično saznajemo da su dozvole za emitovanje programa u Beogradu dobili Radio Laguna 93,7 i Energy radio 106,3 MHZ. Kada će početi da emituju programa još nije poznato.

28. fenrubar 2013: Posle godinu dana neemitovanje nelegalnog programa, od februara 2013. godine slušaoci u Beogradu, Lazarevcu i okolinim mestima ponovo mogu slušati program Radija Raka Ešinger sa predajničke lokacije Stubički Vis kod Lazarevca. Signal je bez RDS-a i mono tehnici.

3. decembar 2012: RRA je na 101. sednici donela odluku o oduzimanju dozvola sledećim medijim, i to pre roka na koji su izdate: „Spirit Sound MFM“ d.o.o. Radio Gradski, Novi Beograd, "Pingvin" d.o.o. - Radio Pingvin, Beograd, "Centar" d.o.o. - Radio Patak, Valjevo, "Lady Lena" d.o.o. - Radio AD Herccullem, Žitorađa, Pavlović SJ d.o.o- TV AS, Krepoljin. / Iz radijskog etra Beograda nestale su radio stanice Narodni Radio 87,5 MHz i City Radio 106,3 MHz. Obe radio stanice su emitovale program bez dozvole. Razlog prestanka emitovanja programa može se dovesti u vezu sa hapšenjem ljudi nakon akcije "SMS mafija".

...Vesti iz 2012 godine
...Vesti iz 2011. godine

...Vesti iz 2010. godine
...Vesti iz 2009. godine
...Vesti iz 2008. godine
...Vesti iz 2007. godine
...Vesti iz 2006. godine
...Vesti iz 2005. godine

 

Web podsetnik:

 

ANEM Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

RRA Republička radiodifuzna agencija

RATEL Republička agencija za elektronske komunikacije

BARS Beogradska asocijacija radio stanica

FM NEBO jedinstveni radio blog o radio stanicama u Srbiji

RADIO NEWS Najnovije vesti o radiju širom sveta

NEWS AND GOSSIP Nedeljne novosti o radiju i Internet radiju

MEDIJA CENTAR Medija centar Beograd sa adresarom i linkovima

IMENIK Zvaničan spisak frekvencija u Srbiji

B92 NET Web prezentacija radija B92

SAV TAJ RADIO Odeljak ovog sajta posvećen radiju!