Boka...

...jednog nezrelog jutra

Nadvio se nad njom, stamen, čvrst, ponosan.
Čovek - planina. Zaklonio je svojim telom od sveta koji njima ne pripada. U nezrelim jutrima ogledao se u njenim zelenim dubinama. Smiren, staložen.
Zatim bi na tren povio svoja pleća, dozvolivši suncu da je dotakne prvim zrakom, prosvetli.
Ona bi, Žena, mazno dotakla njegove obale zahvalno mu pokazavši sebe u punoj plavosti buđenja.

...jednog burnog dana

Podnosio je njene silovite udare stoički.
Udružena s vetrom, u nepojmljivom besu, samu sebe je razbijala o njegove temelje. Valjala se ka njemu u modro-sivoj peni gomilajući gnev. Podigla je moći iz dubina duše i utrobe da mu zada poslednji, smrtonosni udar. On se nije pomerio. Samo joj se, na prvi oset, skladno podmetnuo. Bliže.
Sve je stalo. Zemlja i voda postaše jedno.
Nebo zanemelo gledaše na njih.
Raspala se u paramparčad.
Povukla se tiho, postiđena, da pokuša ponovo da se sastavi.

...jednog smiraja

Sunce se umorno, tromo povlačilo za njegovih leđa. Ostavljalo ih je, dvoje, u purpuru i odbljesku, da pronađu svoje seni, nasamo.
Ona se ogrejana i razigrana radovala noćivanju sa njim. On je s blagošću koju mu moć dade, gledao raznežen poznatim nemirom njenim. Znao je, o koliko dobro, da će upiti u sebe tu energiju toliko potrebnu njegovoj stabilnosti.
Kako se samo radovala davanju! Kako je Ikarovski poletala ka predavanju svojih nesagornih iluzija! Kako je samo znala da voli, da živi!
Smiraj je doneo mogućnost da On nju nauči Prihvatanju.

...jedne noći

Ona glatka i crna kao maćehino ogledalo. Naizgled hladna u večernjoj haljini. Okrenula mu dekoltirana leđa provokativno. Presijavala se pred njim u srebrnastim pokretima Žene - zavodnice.
On, viši nego ikada, stajaše odeven u svečano ruho, bez osmeha i pokreta. Gledaše je odozgo, odsutan duhom, za ceo život od nje udaljen.
Prišla mu je na dohvat njišući bokovima. U deliću trenutka, obujmi je oko struka. Prejako joj steže mišicu, uplaši je. Stisak popusti u okretu. Zavrte je, zaplesaše.
Mesec poblede. Postide se, odustade.
Sakri se za oblak, da ne gleda ljubavnike.