Šah je najsenzibilnija društvena igra. Prednosti koje šah, za razliku od većine ostalih igara pruža su nemerljive. Igrajući šah uvećavaju se logičke i intelektualne funkcije, sive moždane ćelije prodišu, razvija se mašta i sam libido.
U ovoj igri se misaonim mehanizmima pokreće čitav jedan inter-svet: kralj, kraljica, ponizni pioni, agresivni konji-skakači, hendikepirani lovci i mudro-lenji topovi. Prefinjena kombinatorika i smišljenost, mogućnost da se predvide potezi far ahead, idu u prilog činjenici da šah nije badava najstarija igra na svetu. I da nije slučajno nastala na dalekom Istoku. A tamo je izgleda sve stvoreno u 1001. noći.

Šahovska tabla širom otvorena među njima. Sve figure pedantno poređane, svaka na svom mestu. Svetlo dolazi iz prikrajka, diskretno osvetljava crno-belu površ. Njihova lica u lakom polumraku. Povremeno ih samo okrzne treperavi odsjaj vatre iz kamina.
Ćute, utonuti u sopstvene misli. Dve kristalne čaše dopola napunjene starim crnim vinom blistaju nedirnute. Pogledi im se sretnu. I on kaže: "Počni."

Ruka joj dodirnu malu belu figuru. Zaigra smelo, pomerivši je za dva polja ispred kraljice. Okrznu ga pogledom, pa i skakača isturi, unapred se štiteći. On se nasmeši i povuče prvi potez.

...Njeni pokreti bili su žustriji, odsečniji od njegovih. Kada bi se nakon neujednačenog razmišljanja odlučila na potez, izvodila ga je rešeno, sigurna u sebe. Prema figurama se ophodila diskriminativno. One slabije je pažljivo uzimala i još pažljivije postavljala, a jače bi nemarno odizala vrhovima prstiju i uz zvuk spuštala na polja.
On nije igrao, on se igrao. Proračuni su mu bili do perfekcije razrađeni i malo prostora ostavljali zadovoljenju njene sujete. U par navrata se očešala o blagu zamišljenost na njegovom licu, ali su komotni pokreti to trenutno ushićenje potrli. Figure nije uzimao u ruku osim kad je morao druge da preskoči. Inače, lako ih je odgurivao prstima, poluotvorene šake. Dok bi ona odmeravala sledeći potez, on bi ustao, stao na otvorena vrata terase, zapalio lulu i pućkao dim u noć.

...Pet figura je čekalo na tabli. Dva kralja, dve kraljice i skakač. On otpi gutljaj iz čaše, steže kraljicu u ruku i gledajući Ženu u oči reče: "Šah-mat."