Srednja škola kakvu sam ja želela (i dobila) sadržala je sve atribute idealne škole: Dobar deo mojih drugova, nastavu od četiri posle podne, mlade profane, dozvoljeno pušenje i oblačenje po volji. Prava - "To Sir, With Love"!

Kako je ta, Srednja turistička škola bila prva samostalna škola te vrste (do tada su sve, obe, bile samo smerovi ekonomskih škola), koja je trebalo da iznedri kadrove turističkog usmerenja, u nju su se upisivali ljudi koji su ili već bivali zaposleni po turističkim agencijama, ili, što je bio češći slučaj, oni koji su druge škole batalili ili u njima propali. Tako je jedini uslov za upis bio da đak ima sedamnaest godina.

Caca je završila prvu godinu medicinske i prebacila se u Srednju turističku sa šesnaest godina. Sada je istoričar umetnosti, udata za mog najboljeg druga iz osnovne škole, Bogdana, arhitektu, žive sa dvoje dece u Italiji.

 Caca i Buda

Nenad alias Sunny boy

Nenad je nekako završio prvi razred gimnazije i upisao Srednju turističku. Sada živi sa porodicom u Beogradu i radi u UNCHR-u. Moj kum, po više osnova. Stariji klinac mu je nada naše košarke.

Savka, drugarica sa Taša već je uveliko profesionalno igrala folklor, pa se zbog čestih putovanja upisala u Srednju turističku. Sada je psiholog, udata za našeg šampiona u džudo-u iz 1978, žive u Japanu. Buda je zbog bolesti izgubio jednu školsku godinu, pa iz tog razloga upisao Srednju turističku. Umro je 1993. kao diplomirani filozof. Svi su me oni tada čekali.

Problem je bio kako da uđem u tu školu sa nepunih šesnaest godina, ali čim je mama prvi put u životu potegla svoje crnogorske veze, znači da su mi roditelji bili - očajni.

A ubzo sam shvatila i zašto. Shvatila sam da život nije film "Jagode i krv", i da su jagode samo sezonsko voće.

Jer, samo u mom razredu:
Sunčica je u trećem razredu skočila sa vrha Putnikovog novobeogradskog solitera, pod dejstvom LSD-ija, misleći da je leptir. Čeda je uhapšen zbog preprodaje i konzumiranja narkotika, kasnije i njegova žena, pa ćerka. Umro je u zatvoru ubrizgavši u sebe "zlatni metak". Žana je u bedi završila svoj život na Železničkoj stanici, nudeći svoje telo za gram heroina. Feda je dva puta pravo sa časova bivao odvožen kolima Hitne pomoći zbog overdoza.