Čas 14.

Kada smo već kod parapsihologije i dileme "Da li postoje stvari koje ne postoje", hajde da još malo pričamo o tome.

Ovog puta o verovanju u čudne i neobične događaje i pojave vezane baš za kompjutere.

Verovali ili ne, ima ljudi koji su i u takozvanu visoku tehnologiju upleli duge prste magije i sujeverja.
Ako u tako nešto verujete, ne propustite ovaj čas. Nikako. 
A ako i ne verujete, ne propustite ga, makar protiv - uroka!

Primeri koje ću navesti su istiniti, znači, nimalo ružičasti. Nemojte da se rasplačete.

Crna mačka belog miša jede

U neobaveznom razgovoru o radu na webu, požalih se jednom poznaniku da već nekoliko puta započinjem web stranicu za Katmandu, Nepal, i da mi redovno usred posla Front Page prijavi grešku i zatvori program. Napomenem, tek onako, da tekst nije moj, već jednog mog prijatelja, alpiniste, koji se rado prihvatio da sam nešto o tome napiše, jer mu je ostala neostvarena želja da osvoji vrh Himalaja.

Komentar tog poznanika, koji se inače i sam bavi kompjuterima, bio je kao iz topa, kratak i eksplicitan.
I veoma ozbiljan:
"To je zato što nije bio na Himalajima. Da je bio, ne bi imala problema. A koliko vidim iz tvoje priče, sve ukazuje na to da neće ni stići. Kaži mu, da se badava ne nada. "

Drugom prilikom, prijatelju koji takođe sjajno radi u nekim programima, rekoh da radim na krpežu od mašine. I dobih po nosu:
"Samo nastavi tako da govoriš o svom kompjuteru. Crći će pre nego što si se nadala."

I za kraj, evo prave poslastice.
Pošto moj kompjuter jeste krpež (oprosti mi, kompjuterski bože), koji odavno čeka u redu za groblje slonova, dobio je učestale napade anksioznosti. Malo, malo, pa se zablokira. Malo, malo, pa mu padne sistem. Pozovem telefonom druga koji se razume u hardver. I poče spasavanje onog šta se spas'ti može. Te uradi ovo, te vidi ono, te ajd' sad probaj to... Ništa. Mrtav konj. Blokira sve u 16. Ja, nervozna k'o terijer, tako i reagujem. I dobih rešenje problema u uzviku sagovornika: "Pa nije ni čudo šta ti radi komp. Ako si tako neurotična i dok radiš, ako mu (kompjuteru) učestano emituješ negativne talase, sve mi je jasno. Promeni raspoloženje, pa mi se onda javi."
Klik.

I od tada, više se ne čudim.
Znam, kompjuter samo reaguje na mene. Kakva sam ja - takav je i on.

Nego, nešto razmišljam, ako zaista postoji povratna sprega između kompjutera i mene, da kupim jedan novi, najlepši, najbolji? Zgodan? Bi li se to na mene odrazilo?
Ako me više nema na sajtu, to sam i učinila.

I postala najplaćeniji model na svetu.