Čas 8.

Sitnu knjigu piše Zoran ImširAga,
sitnu knjigu... od dva do tri Gifa

pa kaže:

JPEG (Joint Photographer's Expert Group)
je format zapisa slika i način kompresije informacija koje slika nosi u sebi

Kako je nastao? Profesionalni fotografi su imali potrebu da sa udaljenog mesta (Evropskog prvenstva u fudbalu, na primer) pošalju slike redakciji za večernje izdanje omiljene vam novine. Jedini način je bio elektronskim putem.
Ako bi fajl bio veliki, slike bi stigle za izdanje koje izlazi prekosutra (brži golub bi ga prestigao). Istovremeno, nisu želeli da slika bude u samo 256 boja jer su dresovi raznobojni, trava nijansirano zelena, igrači crni, plavi, riđi, ... što ne može stati u taj kolorni opseg. Bio im je potreban format koji bi podržavao veliki broj boja (16 miliona) a da ipak može da se zapiše u mali fajl.
Šta da radimo, pitali su se oni? Onda se neko dosetio da čovek i nije tako savršeno biće i desila se sledeća varka. Istraživanjem je utvrđeno da ljudsko oko ne primećuje veliki broj informacija koje slika nosi. I šta su fotografi smislili – jednostavno su obrisali informacije koje se ne vide.
Slika je izgledala skoro isto a fajl je postao drastično manji.

GIF je nastao kao odgovor na potrebu da korisnici CompuServe-a, informativnog servisa, razmenjuju slike brzo i lako. Format podržava, pored crno belih slika i kolorne do 256 boja. U doba kada je nastao ovaj format i 256 boja su bile čudo.

Kada koristiti koji format?

Ako su slike ujednačenih tonova, obično tu i nema 256 različitih boja pa će ih GIF odlično opisati i preneti na ekran drugog računara. Skoro svi elementi WEB stranice su sačinjeni od slika u GIF formatu. Pošto opisuje opseg od samo 256 boja fajlovi u ovom formatu su ekstremno mali i savršeni za WEB.

JPEG koristimo kada želimo da na WEB stavimo svoju sliku i, naravno, ne želimo da se boja naše kože i pegica na njima svede na dve-tri nijanse, ili, zamislite samo, da vaša omiljena havajska košulja bude prikazana u nekim drugim bojama od onih kojima se dičite. Zato, kad god imamo sliku koja sadrži puno različitih boja (uglavnom su to skenirane fotografije) treba koristiti JPEG.

Savet: Ako na slici ima samo nekoliko boja, ona će verovatno izgledati isto i kao GIF i JPEG slika, ali će GIF biti dobrano manji.

Sjajno, još samo da je pisano u desetercu!
Možda bi se tada pojavila i slika Imširaginice - u 16 miliona boja!

Cas 9