Čas 2.  

Garantujem da nedelju dana niste skrenuli pogled sa vašeg webčeta. Još ako ste, čim smo vam okrenuli leđa, nastavili da eksperimentišete – uradili ste pravu stvar. Pa ako ste još i sačuvali vaš rad!
Ko će s vama!
Kada smo već kod sačuvavanja fajla, hajde da odmah uradimo neophodno. Šta se mora, nije teško.

Otvorite jedan novi, sasvim frišak folder. Dajte mu odgovarajuće ime. Kumovala bih ja sada, ali ovo je školica, ne univerzitet. Utrpajte u njega svoju web stranicu. Izbrišite staru, može čuda da vam napravi ako greškom radite malo u jednom, malo u drugom. Od sad radimo iz tog foldera (nazvano Webče, Moj Web, Moj Prvi Web, Moj najlepši Web, MojZaSadaJediniObožavaniWeb...). Nisam mogla da odolim.
  

Pitanja:  
1.      Kako da web strana bude uredna i viđena na svakom monitoru?  
2.      Koja je preporučljiva duuuužina web stranice?  
3.      Čemu sve to?


Odgovori:
 

1.    Prosto - radite u tabelama. Imate dve opcije: da to učinite uz pomoć HTML oznaka (ono dole levo, pored Normal), ili da iz glavnog menija odete pravo u table i uvezete jednu, dve, tri... 
Prvu opciju ćemo da prepustimo onima koji vole da se smaraju učeći HTML kodove, a mi idemo shortcutom na: Table – Insert – Table – 1 kolona – 1 red. Kada ste već tu, odmah mu dajte alignment (pozicioniranje tabele) na centar i precizirajte širinu tabele na, recimo, 620 pixela. Zašto 620? Zato. Otom-potom. Možete tabelu da uokvirite borderom, debljine od 0 do 100! Probajte, blesavo je. Ubacite u tabelu postojeći tekst Moja prva web prezentacija i probajte gde najbolje leži u tabeli – levo, desno, posred. Dok ste u tabeli, klikete na desni taster miša, pa farbajte tabelu i bordere kako vam volja. A pozadinu cele strane i dalje iz Page properties. Eto kolorita!

2.   Web stranica može da ide nizbrdo u beskrajom. Ili blizu toga. Na žalost, ekran ne možemo da uvijemo kao pergament. Trust me, Blondie! Ovde ćemo poći od jednostavnog, efikasnog i proverenog principa u novinarstvu, a boga mi i životu: kratko, jasno, efektno... a i da gane.
Biće najlakše ako pođemo od sebe: Ne gnjaviti, Ne mrcvariti, Ne okolišati, Ne oduzimati slobodno, dragoceno vreme (na Netu, a i šire). Kaži, brate, šta imaš, pa da se Nedružimo... ili Netdružimo dalje. Da li će doći do druženja zavisi samo i isključivo od vas. 
Eto još jedne dobre strane web strane.

3.   Uhhh, ovo spada u kategoriju psihologije & filozofije web posetilaca. Ostavićemo za drugi put.

P.S. Ako ste već uradili domaći sa prvog časa, to znači da već imate instaliran program za pravljenje web prezentacija. Proverite, pa ako nemate program, a imate web page, hitno nam javite kako bismo vas preporučili za rad u Silicon Valey.

Cas 3