KATMANDU
pričo mojih snova

Za sve putnike, radoznalce, trekere i ozbiljne alpiniste koji se upute ka Himalajima Katmandu je prva stanica.
Kako avion dodirne Nepalsko tlo svako biva impresioniran šarenilom grada u snažno zelenom, skoro tropskom ambijentu. Tu šaradu upotpunjuju turisti koji su svuda. Iz najzabačenijeg kutka izviriće neki Japanac sa fotoaparatom i blaziranim kezom.
Za većinu, Katmandu je prvi kontakt sa lamaizmom i njihovim predivnim hramovima. Kitnjasta arhitektura je u potpunoj suprotnosti od jednostavnosti njihove religije i poimanja života. Sveštenici su odeveni u jarke boje trule višnje i žute. To uravnotežavaju blagošću koja iz njih zrači.
Katmandu je velika pijaca. Naćićete sve što i u Evropskim gradovima, ali i bezbroj suvenira, svetog kamenja, starih zapisa.

A najviše ima alpinističke opreme. Većina alpinista koji će za koji dan nastaviti putovanje ka Himalajima, ka trekingu svog života, kompletnu opremu će kupiti ovde, na licu mesta.
...I provesti najlepše dane u groznici planiranja maršrute i poslednjih priprema za period koji dolazi i koji će od njih zahtevati žestoke napore, iscrpljivanja, ispitivanje sopstvenih granica...
Ka priči iz njihovih snova.

 


napisao alpinista, planinar i prijatelj
VECA