Beograd 202, OK radio, City radio, Radio Majdanpek, Radio Banat Link, Radio Kragujevac, Radio 019, Radio Leskovac, BUM radio, Urban City radio

Sve dosadasnje emisije
Emisije iz ranijih godina
  2016


Na multimedijalnom portalu "Prvi Prvi Na Skali" možete slušati punu, a to znači i muzički neosakaćenu verziju ZAIRA, u originalnom kvalitetu s kojim stiže i na programe radio-stanica koje ga preuzimaju.

Podcast "Zakona akcije i reakcije" dostupan je i na Eplovom iTunes Store-u. Zgodno za vlasnike iPoda, iPada i iPhonea.

Uz audio interpretaciju u ZAIRU, kolumne inspirativnog Markusa Makija možete da pratite i na njegovom blogu. Način da u svako doba pri ruci imate i njegove tekstove.


Zoran Modli i "Zakon akcije i reakcije" / NOVA RADIO EMISIJA:


Emisija broj 845 Direct link to mp3 / subota 31. decembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Poslednjeg dana 2016. godine... Brodovi su u bocama, a čestitke u kantama // Korisnici više vole starije Microsoftove mobilne platforme // Poslednjeg dana 2016. godine... Jedan hor i jedan avion na dnu Crnog mora // Nevena Grubač... Izazovi // Poslednji let Vesne Vulović // Novogodišnji susret Kapetana Balda sa Parking servisom // Brze vesti... Bezbrižna mala preduzeća, s kojim uredjajima pristupamo internetu, Guglovi pametni satovi, 32 Nokijine tužbe protiv Epla // HTC priprema iznenadjenje za 12. januar // Markusov svet... Tata, a zašto je priroda tako komplikovana? // Amazon obavio prvu dostavu dronom // Djordje Malavrazić o radio-avanturi Boba Dilana u emisiji Ranka Stojilovića 'Nevidljivi ljudi' // Kreten koji izmišlja vesti // Dejan Ilić... Prvih 100 dana nove godine // Poslednjeg dana 2016... Oni su nas napustili tokom protekle godine.
Jeste da je novogodišnji, ali poslednji ZAIR u 2016. ovog puta nije mogao bez nekrologa, koliko god to bilo neprimereno tzv. prazničnoj euforiji. Ove godine je broj onih koji su nas zauvek napustili veći nego ikad, a među skorašnjim rastancima je onaj sa legendarnom stjuardesom Vesnom Vulović i tragično izginulim članovima svetski poznatog hora i orkestra Aleksandrov. Kao kontrapunkt svemu, pozadina za njihove fotografije jeste novogodišnja čestitka Zairovog saradnika i 3D dizajnera Slavka Ćusića.


PRETHODNE EMISIJE:

Emisija broj 844 Direct link to mp3 / subota 24. decembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o istoriji, di-džejingu i skakutanju dugotrajućih rokera // I Flash ubijaju, zar ne? // Aleksandra Stanković... Internet u tami // Brze vesti... TCL proizvodi mobilne uredjaje za BlackBerry, WhatsApp će omogućiti brisanje poslatih poruka, australijski provajderi moraju da blokiraju torrent stranice // 550 Deda Mrazeva stiglo je u grad - i popunilo anketu! // Nevena Grubać... Šta nas to tera da sumnjamo? // Ivana Horvat... Šta još ne znamo o svemiru - gde su svi? // Vladimir Vasiljević i zanimljiva NG istorija... Priča o geografskim kartma National Geographica // Vesti sa FM neba // Advokati postavljali piratski sadržaj, pa ucenjivali one koji su ga skidali // Markusov svet... Nekada sam bio ponosan na Evropu // Dejan Ristanović... Bankarski sektor na e-commerce ispitu zrelosti // Brze vesti... Google Pixel je Googleov telefon, nova kripto valuta Zcash na meti sajber kriminalaca, sve veći broj kanala u 4K formatu.
Počinje prvi svetski rat. Avgustovski broj magazina National Geographic iz 1914. kao svoj dodatak objavljuje kartu "Centralne Evrope i novih balkanskih država". I dok su svi zainteresovani gledali u atlase za zastarelim granicama, čitaoci NG su imali 'apdejtovane' karte, što je dovelo do velike potražnje i velikog rasta njihovog ugleda. Nešto slično se dogodilo i 1939, u osvit drugog svetskog rata (na slici).


Emisija broj 843 Direct link to mp3 / subota 17. decembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka sa osvrtom na temu emisije 'Kako smo sa Fejsbuka pali na Mars' // A onda: kako smo sa Fejsbuka pali na Mars! // Globaltel najavljuje borbu protiv sitnih slova i krupnih troškova // Džoel Akenbak... Kada ćemo i hoćemo li početi kolonizaciju Marsa? // Samsung softverski ubija Note 7 telefone koji nisu vraćeni // Vesti sa FM neba // Turski hakeri organizovali nagradni konkurs za hakovanje // Markusov svet... Zašto je Pati Smit pogrešila dok je pevala za Nobela? // Kako da baterije traju 400 godina // Petar Vojinović sa portala TangoSixBlog o ulozi novinara u avijaciji, prvi deo razgovora iz 2012. godine // Petar Vojinović sa portala TangoSixBlog o ulozi novinara, ali i kompanijskog PR-a u avijaciji, drugi deo razgovora iz 2012. godine // Igor Rill... O mozgu, centru vere i njenoj isceliteljskoj moći // Samsung sa dva koncepta preklopnih ekrana // Robert Klajn, dizajner zvuka i radijski stvaralac... In memoriam prijatelju i kolegi.


Priređivač interaktivne izložbe u Delta Citiju, "Mars izbliza", nije bio magazin "National Geographic Srbija", već filmska kuća Fox, tako da na njihovu adresu treba slati pritužbe na kratkoću izložbe i neodlazak u druge gradove Srbije.


Nekada samo skromni blog, a danas referentni vazduhoplovni portal, "TangoSix", u ovoj emisiji ponovoi oživljava kroz priču autora i osnivača Petra Vojinovića, snimljenog pre četiri godine.


Emisija broj 842 Direct link to mp3 / subota 10. decembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka još jednom posvećen pomalo četvrtastim pravilima ispod okrugle kupole Muzeja avijacije // Skrill gasi servise u državama koje ne koriste evro // Kuzmin vremeplov... Sa Miodragom Kuzmanovićem kroz decembre mesece 1990, 1996. i 2004. godine // Vise od 600.000 preleta aviona iznad Srbije // Vladimir Vasiljević o kosmonautima koji su pisali za National Geographic // Koliko košta vezivanje pertli? // Nikola Nešković u emisiji "Nevidljvi ljudi" govori na 50. rodjendan kultne emisije iz sezdesetih, "Prijatelj zvezda" (prvi deo razgovora) // Sedrik Vilani o ideji upotrebe matematike i njenoj važnosti za odrastanje // Nikola Nešković, "Nevidljvi ljudi" i godisnjica emisije "Prijatelj zvezda" (drugi deo razgovora) // Brze vesti... Kasperski optužuje Microsoft zbog monopola, Guglovi detalji o sigurnosnim propustima, Intel ulazi u autonomna vozila, HTC-ov apgrejd kit za Vive headset // Vesti sa FM neba // Kako se snaći u hi-tech životu... Pitanje legalnosti na Esetu i na YouTubeu // Markusov svet i "Crno ogledalo" (novo viđenje)... Bolje kupiti čoveka nego ućutkati njegov glas!
Lovac "Orao" na ulazu u Airport City reprezentativan je primerak eksponata koji, srećom, ima svoje mesto i u Muzeju vazduhoplovstva Beograda na surčinskom aerodromu. Ali to nas dovodi samo na početak priče o novim, ali nikako dobrim, još manje ohrabrujućim okolnostima u kojima ovo zaveštanje Čedomira Janića i institucija koje su ga pre nekoliko decenija stvorile danas jedva životari.


Emisija broj 841 Direct link to mp3 / subota 3. decembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka...Dečje igre, početnički zanosi i novembar, mesec jubileja // Nevena Grubač... Život na medjunarodnoj svemirskoj stanici // Slobodan Bubnjević... Od gostiju ne treba bežati // Brze vesti... Kasperski tuži Microsoft, svaki četvrti hotspot kritičan, Microsoft se udružuje sa Elonom Maskom, iPad od 10,5 inča, Samsung ustupa računare Lenovu, dron za selfije // Vladimir Vasiljević... Prve fotografije iz ranih dana National Geographica // Vazduhoplovni samit za koji treba imati petlju - i imat' dusu! // Ja, Žika i selfi-slika dva klinca u vlastitim glavama, a matoraca za sav ostali svet... // Stiže prvi selfie dron, AirSelfie // Vratija se barba iz Amerike 01... Voja Antonić o tome kako je i zašto pozvan u Los Andjeles // CERT grupa kaže da je Windows 7 bezbedniji od Windowsa 10 // Vratija se barba iz Amerike 02... Voja o uslovima koje je imao u Hacklabu, a Vesna Čarknajev o Voji i Bizitu // Bizit odjeci... Multimedijalni servisi na svakom ekranu // Facebook (opet) ima problema sa privatnošću.
Danas, u svetu prezasićenom milionima fotografija, izgleda neverovatno da nekada ljudima nije bila očigledna univerzalnost jezika fotografije. Januarski broj časopisa National Geographic iz 1905. je doživeo fantastičan prijem kod čitalaca i dao putokaz kako treba raditi u budućnosti kada je prvi put objavio fotografiju glavnog grada Tibeta, Lase, koja je tada bila poznata kao "Zabranjeni grad".


Emisija broj 840 Direct link to mp3 / subota 26. novembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Može li se uraditi priča, a da ne morate da platite scenografiju? // Komisija za zaštitu konkurencije i dalje ispituje da li SBB može da kupi IKOM // Kada je i zašto Vladimir Vasiljevic poćeo da skuplja stare brojeve magazina National Geographic // Apple radi na sopstvenim augmented reality naočarima // Željko Milićević... Početak svetske ekonomske krize – početak decentralizacije monete // Command Prompt odlazi u istoriju // Bojan za Internet Ogledalo... Kako napisati članak za Wikipediju // Facebook kreće u borbu protiv lažnih vesti // Vesti sa FM neba // Samsung i Apple padaju, kineski proizvodjači rastu // Dolaze novi Nokia telefoni // Bora Živković, naučni novinar iz SAD... Gde je granica ljudske spoznaje? // Miodrag Kuzmanović... Da li smo za Island ili smo za Iran? // Brze vesti... Novi Mate u Huawei ponudi, novi Mi Mix u Xiaomi ponudi, backdoor na 700 miliona Androida, najpametniji mobilni uredjaji, Snapdragon 835, hit zvani Huawei P9, punjači sve brži // Jovana Vu... Teror primitivnog EVO novinarstva.
Naš Muzej vazduhoplovstva od sveg državnog budžeta ima samo šargarepu na štapu, a da bi i nju kao takvu imao, uslov je bio da se eliminišu civili iz menadžmenta. Pitanje: šta jedan, do juče uzoran vojnik može (iako ne mora) da zna o savremenom marketingu, saradnji sa medijima, pružanju ambijentalnih usluga filmskim ekipama i, iznad svega, estetici savremenog doba? Ništa ne mora. E to je povod za današnji početak pre početka novog ZAIRA.


Emisija broj 839 Direct link to mp3 / subota 19. novembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Mars u noći super-Meseca // Leonard Koen in memoriam // Sa mojeg tajmlajna... Ko u ćoravoj polemici oko Marsa i Meseca svojevoljno drži povez preko oka? // Kuzmin vremeplov... S Miodragom Kuzmanovićem kroz novembre mesece 1990, 1996. i 2004. godine // Nevena Grubač... Zašto volimo naučnu fantastiku? // Brze vesti... Samsung ubio Note 7, računar spreman za Oculus VR, Logitech novi vlasnik Saiteka, trostruko naj- za Seagetov novi mobilni SSHS uredjaj // Markus u ulozi prinudnog navijača sada već raspuštenog izbornog štaba Donalda Trampa // Vesti sa FM neba // Marija Nikolić... Kako misliti kritički // Voja Antonić... Kritična masa kritičkog mišljenja // Brze vesti... Huawei predstavio Mate 9 Pro, novi BlackBerry telefon, Samsung Gear S3, USB tester za HIV, tablet za 56 evra, nagadjanja o iPhoneu 8.
Na sličici vidite Mesec koji je u drugoj noći super-Meseca, 15. novembra, uslikao Voja Gašić. Istovremeno je na kanalu National Geographic krenula serija "Mars", kao vrhunac višenedeljne promocije super-Marsa i ljudi uključenih u super-poduhvat njegovog osvajanja. A isti onaj Mesec ljudi su konačno osvojili zakoračivši na njegovu površinu davne 1969. godine. Kad budete kliknuli na ovu sliku, pred vama će se otvoriti jedna od stranica magazina National Geographic iz te, 1969. godine, sa u to doba aktuelnim saznanjima o Marsu!


Emisija broj 838 Direct link to mp3 / subota 12. novembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... "Nebeski sanjari" u Beogradu // Počinje atraktivna TV serija MARS na kanalu National Geographic // Igor Rill, National Geographic Srbija... Dugo putovanje na Mars // Dejan Ilić... Svoj na svome // Vesti sa FM neba // Leonardo Dikaprio... Zašto klima postaje glavna tema // Brze vesti... Ode Nokia, duplo više žrtava ransomware napada, Etihadova aplikacija za android, dobrodošlica bebama, slaba zaštita mobilnih uredjaja, poklon Muzeju nauke i tehnike // Tajne spikerskog zanata... Žarko Obračević, najpoznatiji spiker Radio Beograda, u ZAIRU zahvaljujući emisiji Radio Beograda 2 "Nevidljivi ljudi" od 29. oktobra 2016 // Markusov svet... Crno ogledalo ili - ko se mača lati, od mača će i stradati.
Kanal National Geographic i kompanije Imagine Enterteinment i Radical Media odlučili su da nas serijom MARS pošalju dalje nego ikada do sada u svemir. Igrani deo serije je usmeren na prvi let na Mars sa ljudskom posadom, a dokumentarni na zbirku intervjua sa najfascinantnijim ljudima na Zemlji, između ostalih i Nilom Degras Tajsonom, Piterom Diamandisom i Elonom Maskom.


Emisija broj 837 Direct link to mp3 / subota 5. novembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Koliko je bezbedno leteti avionom, a koliko zamorno prolaziti kroz tolike rentgenske kontrole? // Dimitrije Bukvić i Marija Brakočević... Urbane legende iz aleje upamćenih // HTC povećao prihode i smanjio gubitak // Branimir Acković... Toplina nevidljive svetlosti // Dejan Ilić... Da li smo svesni svoje nesvesnosti? // Otkud NLO-i ponovo u ZAIRU? // Istorija NLO-a na našem nebu... Dobrosav Džeba i Zlatko Vereš na HR2 // Ukrajinac promenio ime u iPhone 7! // Markusov svet... I ja sam za nekoga korisni idiot // Brze vesti... Hamilton poliven mastilom, mobilni i surf, upola manje aplikacija na Storeu, MacBook Pro želi da štedi baterije, premalo Xiaomi Mi Mix smartfona, AirPods slušalice kasne // Dr Vlatko Vedral... Gde je granica ljudske spoznaje?
U ovoj emisiji imate priliku ponovo da čujete rekonstrukciju davnog događaja iz 1977. godine, kada se pred zapanjenim pilotima i putnicima Pan Adrijinog aviona, ali i pred očima i na radarima kontrolora letenja, te noći pojavio NLO - neidentifikovani leteći objekat, čija pojava na našem nebu ni do današnjeg dana nije razjašnjena. Jedno od najverodostojnijih svedočenja o ovom događaju dao je pokojni Zlatko Vereš, u to vreme šef jugoslovenske kontrole letenja, za radio emisiju zagrebačkog novinara-istraživača Đulijana Marinkovića.


Emisija broj 836 Direct link to mp3 / subota 29. oktobar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... O bivšim učenicima jedne bivše škole jednog bivšeg vremena // Servis sa vestima na Aladinu prestaje sa radom // Marija Nikolić... Kakva je to ravna ploča u našim glavama? // Dejan Ilić... Povratak otpisanih, al' zamalo! // Većina Eplovih punjača prodatih na Amazonu su falsifikati // Dejan Ristanović... Posle dosadašnje tri, eto nam i četvrte revolucije // Galaxy S8 stiže sa LG baterijom // Vesti sa FM neba // Markusov svet... Zašto je Bog osudio životinje na neizrecivu patnju? // Nikola Zdravković... Da li nam je Bog potreban, da li nam je religija potrebna? // Brze vesti... Spamovanje ludom radovanje, grad Apatin ignoriše TV Apatin, zahtev za regionalizaciju RTV Kragujevac, manje manjina na RTV Bor, novi Galaxy, stagnira mobilni Win 10, kompromitovan Weebly, viva Vive! // Voja Antonic... Hocete li da postanete politicar?

Ako slučajno poželite da ostanete apsolutno anonimni, sa idejom da se ni vaše ime niti vaša slika bilo gde pojave, publikuju ili zabeleže, slobodno se od nje oprostite: čim pomolite glavu iz kuće, postajete namerna ili nenamerna meta objektiva od kojih je nemoguće sakriti se. To konstatuje i Dejan Ilić u današnjem prilogu pod naslovom "Povratak otpisanih, al' zamalo".


Emisija broj 835 Direct link to mp3 / subota 22. oktobar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Kako je Sung postao Sam Sung // Google se siprema i za Pixel satove // Dejan Ilić... Pupin Telekom mora proslaviti 70. rođendan! // U susret novom Bizitu, 2. i 3. novembra u Beogradu // Medijske priče... Lazar Džamić o svetu lakog ignorisanja // Brze vesti... Više vole zubara nego banku, Telenor 4G u preko 40 gradova u Srbiji, održana Sinergija 16, zašto propadaju srpske IT kompanije, Huawei i 100 miliona pametnih telefona // Google namerava da se fokusira na mobilno pretraživanje // Vesti sa FM neba // Markusov svet... Koliko zaista vladaju vladari iz senke? // Slobodan Bubnjević (Elementi)... Ko je takozvani 'deseti čovek'? // Jedinstveni u gluposti - i HTC izbacuje 3,5 mm audio džek // Miodrag Kuzmanović... Ratnik društvene nepravde.

Markus Maki u današnjoj priči raskrinkava tzv. "vladare iz senke" koji, navodno, kroje sudbinu ovog sveta, vladajući njime mimo najjačih država i njihovih parlamenata, dok se Slobodan Bubnjević posvetio "đavoljim advokatima" čiji je zadatak da najveće zločince oslikavaju kao mirne jaganjce koji nikome ništa nažao ne bi učinili. Sjajni prilozi.


Emisija broj 834 Direct link to mp3 / subota 15. oktobar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... O avio-romantici, cajgerima i glass cockpitu // LOGO doveo u Beograd i predstavio britansku kompaniju SpliceCom // Igor Rill... Seobe // Brze vesti... Jutjub postaje društvena mreža, WhatsApp čita poruke, mini kolekcija, novi čovek Nordeusa, Fejsbuk i reklamne sekunde // Uskoro nam punjač neće biti potreban // Dejan Ilić... Nešto sam 'teo // Kuzmin vremeplov... S Miodragom Kuzmanovićem i "Svetom kompjutera" kroz oktobre 1990, 1996. i 2004. godine // Željko Stefanović, dobitnik Zlatnog mikrofona Radio Beograda, priseća se svojih početaka na radiju // Markusov svet... Kako sam prerastao Microsoft Holo Lenses // Četvrta industrijska revolucija // Brze vesti... Mesindžer za sve, Epl vredi najviše, Tviter očajnički traži kupca, prvi fotoaparat iz Hjaomija, zabranjeni oglasi napali Fejsbuk.


Možda bi ova fotografija bila primerenija kao ilustracija uz prošlu emisiju u kojoj smo na radiju govorili o radiju, ali ni danas nije promašaj - ako ni zbog koga drugog, a ono zbog našeg kolege Željka Stefanovića, voditelja Radio Beograda 1, koji se ove godine zasluženo našao među dobitnicima "Zlatnog mikrofona" kuće kojoj je veran već nekoliko decenija. Željka nema na ovoj slici, ali kad kliknete na označeni link sa spiska priloga u današnjoj emisiji, eto i njega!


Emisija broj 833 Direct link to mp3 / subota 8. oktobar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Treba li radio da strepi nad svojom sudbinom? // Tijana Marković i serijal Kolike su ti šanse 01... Koja je verovatnoća da umrete baš danas? // Opstanak takmičenja za nagradju Diskobolos pod znakom pitanja // Kolike su ti šanse 02... Koja je verovatnoća da dobijete u igri Loto // Izraelska tehnologija otključava svaki pametan telefon // Vesti sa FM neba // Radio emisija Igora Aleksića među najboljim emisjama sveta // Kolike su ti šanse 03... Kolika je šansa da vam se sruši avion? // Koliko je bitkoin zaista siguran? // Kolike su ti šanse 04... Kolika je šansa da postoji život van Zemlje i da pronađete savršenog partnera? // Dejan Ilić... Ljudi moji, je li to moguće! // Brze vesti... Nova Eplova mamipara, HP preuzima Samsungove štampače, nesigurna budućnost Open Officea, Nvidijina mini-ploča // Ventilator 202 od 22-09-1984... Vesti iz sveta kompjutera sa najavom izlaska prvog broja časopisa istog imena, kao i trećeg broja specijalnog izdanja časopisa "Galaksija", "Računari u vašoj kući", pa Duško Dimitrijević iz Osijeka, čiji program za Spektrum otkupljuju Englezi!


Slika nema veze sa uvodnom temom emisije i mišljenjem nekih da je pravi radio odavno sahranjen... Taman posla! Radio se odlično drži, ali nekoliko tema ncvog ZAIRA obuhvaćeno je mini-serijalom Tijane Marković, "Kolike su ti šanse?" Između ostalog i procenama šansi da vam se sruši avion i da umrete baš danas, ali razmatra i šansu o postojanju života van Zemlje i mogućnosti da pronađete savršenog partnera. Blago rečeno - zanimljivo...


Emisija broj 832 Direct link to mp3 / subota 1. oktobar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Čega li se sećaju piloti rashodovanih autobusa? // Zašto i kako browser čuva lične podatke? // Vladimir Trajković odgovara na pitanje: Android TV, da ili ne? // Vesti sa FM neba // Ransomware napadi ove godine će izvući milijardu dolara iz naših džepova // Dejan Ilić... Puna linija i još nešto malo preko toga // Prisećanje na Ventilator 202 od 22. septembra 1984. godine, kada je Zoran Modli reemitovao deo emisije Studija B koju je Đoko Vještica posvetio priči o zabrani uvoza kućnih računara u Jugoslaviju // Brze vesti... Note7 se vraća u prodaju, fitnes gedžeti ne pomažu, BlackBerry gasi proizvodnju, SD kartica od 1 TB, Alo - nova Guglova aplikacija za dopisivanje // Markusov svet... Strah od opšte veštačke inteligencije.


Dve sličice za po jedan "klik": u
uvodniku emisije s naslovom "Čega se sećaju rashodovani autobusi?" teče priča sa asocijacijama na prohujale dane slave ovih olupina koje je vreme odavno načelo, a u Zairovom vremeplovu vraćamo se u 1984. godinu, slavne dane radio emisije "Ventilator 202" i gostovanje Đoke Vještice sa Studija B, koji je sa svojim sagovornicima komentarisao tadašnju zabranu uvoza kućnih računara u Jugoslaviju!


Emisija broj 831 Direct link to mp3 / subota 24. septembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: 1. Oproštaj od Margite Stefanović, poslednjeg preživelog člana EKV, u Zairu iz septembra 2002. godine, nedelju dana nakon njene smrti // 2. PejPal nema licencu za devizna plaćanja unutar Srbije // 3. Ivan Minić... Da li daltonisti vide vaš sajt kako treba? // 4. LOGO priznanje za studenta godine ETF-a // 5. Vesti sa FM neba // 6. Ventilator 202 iz septembra 1984. godine... Jovan Puzović sa programom "Loto" za računar Galaksija! // 7. Kockica koja je apsolutni hit na Kickstarteru // 8. Ventilator 202 iz septembra 1984. godine... Mlađani Dejan Ristanović sa vestima iz tadašnjeg računarskog sveta // 9. Samsung nagovara Windows Phone korisnike da pređu na njegove Android uređaje // 10. Markus u skraćenom izdanju... Branislav Nušić o vlasti // 11. Do 2035. svetu će biti potrebno 33.000 novih aviona i 560.000 pilota // 12. Liza Piščević, psiholog, o profilu Pokemon Go igrača // 13. Maliciozna aplikacija Pokemon Go preuzima kontrolu nad mobilnim telefonima // 14. Miodrag Kuzmanović... Nahrani svinje i nista ne diraj!

Pre tačno 14 godina, 25. septembra 2002, u 103. emisiji "Zakon akcije i reakcije" oprostili smo se od poslednje preživele iz kultnog benda EKV, Margite Stefanović-Magi. Umrla je samo nedelju dana pre toga, 18. septembra. Bolno za sve koji su bili fascinirani tim tamnokosim devojčetom uvek spuštene kose, nagnutom nad klavijature u bendu kojem je i sama podarila divne stihove i muziku proizašlu iz njih... (Foto: Srđan Vejvoda)


Emisija broj 830 Direct link to mp3 / subota 17. septembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Koncert za jednog čoveka // Kako je Galaxy Note7 eksplodirao i uništio auto // Kuzmin vremeplov... S Miodragom Kuzmanovićem kroz 1990, 1996. i 2004. godinu // Dejan Ilić... Olimpijska nacionalna penzija // Brze vesti... Milion dolara za virtuelnog Robonauta 5, ko kaže da Microsoft laže, GTX10 iz desktopa u laptop // Igor Spasić govori o predstojećoj VoxxedDays konferenciji u Beogradu // Zbog čega je ozloglašena kriminalna grupa iznajmljivala svoj najjači alat? // Sledeća blistava platforma je ona koju već imamo // Markusov svet ranih programerskih dana // Brze vesti... Stop za plan o besplatnom romingu, Galaxy S8 samo sa zakrivljenim ekranom, Huawei P9 ode u 6 miliona primeraka, iPhone 7 sa 2, a 7 Plus sa 3 GB RAM-a, stiže macOS Sierra.

Poruka uvodnika u emisiju zvanog "početak pre početka" u suštini je sledeća: radio stanice koje imaju šta da kažu uvek će živeti mnogo duže od sterilnih formata po receptu nemačkih i grčkih suvlasnika! A ako vas baš interesuje kako je izgledao "koncertz za jednog čoveka" (iskorišćen za naslov uvodnika), svakako kliknite na OVAJ link... Ukoliko kliknete na sliku, posetićete multimedijalni veb portal PrviPrviNaSkali, tj. PPNS.


Emisija broj 829 Direct link to mp3 / subota 10. septembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Uostalom, možda čak ni Feliks Baumgartner ne postoji! // Marija Nikolić (Elementi)... Indijanski gen // Naše dame pobednice su prvog IT Girls Hackathona // Vladimir Bubanja se javlja sa sajma IFA 2016 u Berlinu // Dejan Ristanović... Možemo li i mi (bar tehnološki) da budemo domaćini Olimpijade? // I dalje važi besplatna nadogradnja na Windows 10 // Vremeplov... Aleksandar Spasić (Mikro) o društvenim mrežama na Netu // Igor Rill... O slepilu kod očiju // Brze vesti... Nagradjen HTC10, Lenovo Miix 510, Huawei MediaPad M3, jubilarni COMBIS, direktno spajanje USB-C na HDMI, Microsoft i Apple čiste aplikacije iz svojih prodavnica, novi Gugl telefoni // Markusov svet otkriva kako će YouTube deprovincijalizovati Balkan // Multimedijalna instalacija Black Box "Brisanje prošlosti" na galeriji Mikser Hausa // Vesti sa FM neba // Avijacija... Letenje bez straha.

Na današnji dan pre četiri godine sahranjen je Aleksandar Spasić (57), jedan od osnivača časopisa "Mikro PC World", nešto kasnije njegov dugogodišnji direktor i glavni i odgovorni urednik. Na ovu, za sve nas neveselu godišnjicu, u današnjoj emisiji imamo priliku da se prisetimo razgovora sa njim iz 2008. godine na temu društvenih mreža na Netu, kada smo prelistavali novi broj tada još postojećeg časopisa "Mikro"..


Emisija broj 828 Direct link to mp3 / subota 3. septembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: 1. Početak pre početka... Kako je otišao poslednji DC-10 iz Jatove flote // Godine našeg življenja... 1995. i Windows 95, 1996. i Internet, 1997. i Office 97 na srpskom, 1998. i novi telefoni, 1999. i DVD, 2000. i Athlon 1 GHz // Godine našeg življenja... 2001. i TFT monitori, 2002. i digitalni fotoaparati, 2003. i elektronsko bankarstvo, 2004. i Srbija na GPS mapi // Opasan ransomware u vidu lažne nadogradnje za Windows // Vesti sa FM neba // Godine našeg življenja... 2005. i ADSL broadband, 2006. i PDA uredjaji, uz Epli koji prelazi na Intelov hardver, dok Total TV vraća satelitske antene na krovove // Godine našeg življenja... 2007. i 3G mreze, 2008. i RS domen, 2009. i FullHD televizori, uz Windows 7, SSD diskove, Gugl Android i legalizovani VoIP // Privatnost u Srbiji... Nenad Vukićević o virtuelnoj integraciji (4:42) // Godine našeg življenja... 2010. i smartfoni i tableti, 2011. i Facebook, 2012. i cloud, uz retina ekrane, Office 365 i cirilicne SRB domene // Privatnost u Srbiji... Milan Tuba o dušebrižnicima // Markusov svet... Kako neko može da bude protiv Olimpijskih igara? // Brze vesti... Google Duo na Top 10, na pomolu 5G mreža u Srbiji, raste udeo Windows 10 Mobile, WhatsApp i na Fcebooku, iPhone 6 i 6 Plus i problem sa ekranima, Meizu, Linux, Indija.

Najveći komad današnje emisije "odvalila" je vremeplovska priča o poslednjih dvadesetak godina sveta informacionih tehnologija, "Godine našeg življenja". Uobičajeni "početak pre početka" emisije takođe nas je vratio u prošlost, ali onu od pre 11 godina, i to u dan kada je sa beogradskog aerodroma na svoje poslednje putovanje odleteo poslednji širokotrupni avion Jatove flote, DC-10 YU-AMB. Za ovo prisećanje zaslužne su fotografije koje je tada poslao Tibor Korom, kapetan koji je tog dana sedeo za komandama "desetke".


Emisija broj 827 Direct link to mp3 / subota 27. avgust 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Strah od letenja // Ana Martinoli (Link)... Kako doći do dobrog radio voditelja // Aleksandar Lukić i Tomislav Damnjanović o toncima na radiju nekad i sad // Računar od samo 5 dolara // Nokia pametni telefoni i tableti stižu do kraja godine // Vesti sa FM neba // Markusov svet... Vodena neman sa devet zmijskih glava i otrovnim dahom // Biti neko i nešto u virtuelnom svetu i životi inficirani avionima i radijom // Brze vesti... Twitter i terorizam, Fejsbuk društvena mreža za klince, Google ukida Chrome aplikacije, Android i iOS u vrhu, Windows Phone i BlackBerry na dnu, Uber uvodi taksi bez vozača // Korisno, nema šta... Pet saveta za dobar glas // Trojanac Marcher sada krade podatke i sa popularnih Android aplikacija.

Odlomak iz priče o strahu od letenja: "...Koliko ste samo puta izvijali vrat prema prolazu između sedišta ne biste li dokučili šta ona dvojica tamo rade i kakav manevar treba da očekujete. Znali ste: dok su vrata kokpita otvorena, sve je u redu. Kada se zatvore - neki sitan belaj je na pomolu..."


Emisija broj 826 Direct link to mp3 / subota 20. avgust 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: U ovoj emisiji: Početak pre početka... Da li je Sokrat bio u pravu i zašto nam deca odlaze na zapad, a ne u Severnu Koreju ili Rusiju? // Facebook u ratu sa blokatorima reklama // Miloš Cvetković... Saveti za uspešan lov na najtraženija stvorenja na svetu // Miodrag Kuzmanović... Pokemon i pas koji prkosi gravitaciji // Lenovo i novi savitljivi uredjaji za IFA sajam u septembru // Vremeplov... Kako je posthumno skinuta ljaga sa kapetana krstarice "Indijanopolis" // Rusija kaznila Google zbog predinstaliranih aplikacija na Android uredjajima // Makusov svet... Demokratija i pomaganje siromašnima // Brze vesti... Huawei SuperCharge, HTC Desire 10 Pro i Desire 10 Lifestyle, kineski proizvodjači telefona sve popularniji, ekrani sve veći, a baterije sve tanje // Igor Ružic... Da li znate koliko ima zanimljivih video servisa na Internetu? // Opasni špijunski malware otkriven tek nakon pet godina.

Bilo kuda, Pokemoni svuda! Tako su zaglavili i u ovaj ZAIR kao tema emisije - malo savetodavno, sa par trikova po preporuci Miloša Cvetkovića, a malo u vidu ispovedno-sociološkog razmatranja Miodraga Kuzmanovića.


Emisija broj 825 Direct link to mp3 / subota 13. avgust 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Balkonci i Balkanci // Momir Djekić... Antiheroj Ilon Mask u hazard misiji // Miljan Veselinović... Taksi, noć i bluz su moj svet // Kuzmin vremeplov... Miodrag Kuzmanović nas podseća na leto 1991, 1997. i 2004. godine kroz prizmu "Sveta kompjutera" // Rade Santrač i Modli odgovaraju na pitanje o produkciji elektronske muzike // Brze vesti... Opera Software menja vlasnika, direktan striming Chromecasta kroz Googleov Chrome // Markusov svet o demagoškom poimanjui bele kuge // Bitovi podataka razmešteni u atome u službi enormnog povećanja memorijskog kapaciteta // Igor Rill... Izazov promene u DNK revoluciji // Najveći Seagate disk u consumer kategoriji // Miodrag Kuzmanović... Uticaj gama zraka na mutaciju gejmerskog perfekcioniste.

Ono što je Guča za bras-fanatike, Exit za kampere pop kulture, a Beerfest za pivopije, to je BalcCon za čudesni svet hakera koji, jednom godišnje, sa raznih planetarnih tačaka sleću na jedno mesto, u Novi Sad, kao učesnici Balkanskog kongresa hakera zvanog BalcCon. Tako će biti i ovog septembra.


Emisija broj 824 Direct link to mp3 / subota 6. avgust 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Kako su se sreli Dare i Mare da probaju ponovo da zarade pare - ako je ikako moguće? // Markusov svet... Nuklearna energija - da ili ne? // Pozajmica... Pavle Zelić, kolumnista Singidunuma... Površnost i trajanje u novinama i publicistici // Mladen Mijatović... Tamo i nazad - da li mi je stvarno bilo dobro u inostranstvu? // Brze vesti... Peta generacija Gorila stakla, proizvodnja Nikkor objektiva, budućnost umreženih stvari, borba protiv nasilja preko interneta, nemojte plaćati otkup cyber kriminalcima // Rade Santrač i Modli o lobijima protiv alternative sa osvrtom na YouTube primere // Pozajmica... Pavle Zelić, kolumnista Singidunuma... SF u svakodnevnom životu Beograda // Voja Antonić... Umetnost donošenja odluka // 3D bioskop bez naočara - da, moguće je // Miloš Teofilović (CDF Net) o socijalnom inženjeringu i Raspberry Pi mikro kompjuteru.

Saga Voje Antonića posvećna kreativnom mišljenju ostala bi da "visi u vazduhu" da u današnjoj emisiji tačku na "i" nije stavio veoma inspirativnim tekstom o umetnosti donošenja odluka. Da li je prva ili poslednja odluka najbolja? - pitanje svih pitanja, ali je odgovor, gle! - samo jedan.


Emisija broj 823 Direct link to mp3 / subota 30. jul 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka protiče u razmatranju pomame za YouTube scenom i njenim zvezdama // Kako će to dronovi promeniti svet oko nas do 2021. i gde je tu Srbija? // Intervju... Milan Mišić, novinar "Politike", nakon povratka iz SAD o uticaju cyber sveta na naše živote // Brze vesti... Informatika pod obavezno, internet sa malim 'i', Tim Berners Li upozorava, kupljen Yahoo, blokada Flasha, nema Skajpa za WP, Messenger postao milijarder // Markusov svet... Kako ubediti ljudoždera da postane vegetarijanac // Zlatko Vereš i sećanje na oproštaj sa njim 25. jula 2012, uz njegova sećanja na rad u Komisiji za ispitivanje udesa u avijaciji // Pomaže li pokrivanje veb kamere zbog privatnosti? // Edward Snowden osmislio futrolu za mobilni protiv prisluškivanja // Gorilla Glass 5 treba da zaštiti ekran pri padu sa visine veće od metar i po.
YouTube svemir prepun je zvezda kojih, inače, nema na naslovnim stranama novina i tabloida. Imaju milionski auditorijum, mnogo sledbenika, ali tek retki među njima i respekt medijskih profesionalaca. Manifestacija koja prerasta u pravi spektakl, "Balkan Tube Fest", održana je prošle godine u Sava Centru. Znajući koliko je ljudi ostalo bez ulaznice i "poljubilo" vrata Sava Centra, mnogi priželjkuju da se ovog okrobra BTF održi u Beogradskoj areni!


Emisija broj 822 Direct link to mp3 / subota 23. jul 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka sa tutnjavom malih protiv velikih // Kris Dikson... Šta su sledeće velike stvari u tehnološkoj industriji? // Jovana Vu... Letovanje u Srbiji // Brze vesti... Uticaj digitalnog života na porodicu, pretres zbog poruka na društvenim mrežama, krivično pravo važi i na internetu, Angela i Zakerberg, Feliks Baumgartner i Fejsbuk // Vlada Bubanja sa Markom Radenkovićem (Data Solutions) o spasavanju podataka sa mobilnih telefona // Krem IT sveta ovog septembra u Beogradu // Šta raditi na Marsu kad Met Dejmon nije pri ruci? // Voja Gašić... Svet čine (internet) male stvari // Tesla automobili pod lupom nakon trećeg udesa // Mogu li računari da rade milion puta brže?Mada su samoupravljivi Tesla automobili trenutno pod lupom dela javnosti zbog par saobraćajnih udesa (koje su, doduše, "prizvali" njihovi nedisciplinovani vlasnici), ova nepregledna kolona Tesla elektromobila prodefilovala je bulevarom koji nosi ime slavnog naučnika na proslavi koju je u čast njegovog 160. rođendana organizovala Srpska zajednica u Kanadi.


Emisija broj 821 Direct link to mp3 / subota 16. jul 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka - šta je uzrok beloj kugi u Srbiji? // U kakve to škole idu deca IT bogataša? // Kako da smartfon pretvorite u mikroskop? // Mašin Bogdanovski, docent na Filozofskom fakultetu... O privatnosti na Internetu // Kuzmin vremeplov... S Miodragom Kuzmanovićem kroz 1990, 1996. i 2004. godinu // Dejan Ristanović... Zašto je Satja Nadela duboko zavukao ruku u kompanijski džep? // Brze vesti... App Store za preduzeća, oprez sa wi-fi mrežama, e-mail je pretnja broj jedan, poslednji voz sa besplatni Windows 10 // Igor Rill... Svaki kontakt ostavlja trag // Momir Djekić... Kolika je uopšte šansa da komuniciramo preko Gugla - koji bi još četovanja // Malver koji zaključava pametne televizore // Budućnost tehnologija... Veštačka inteligencija interneta // Pametna lenština // Mobilne komunikacije... SMS poruke - od luksuza do svakodnevice.Jeftin način da se pametni telefoni za tili čas pretvore u mikroskop dobro će doći siromašnijim školama ili siromašnijim državama, poputr naše.


Emisija broj 820 Direct link to mp3 / subota 9. jul 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o padu vere u informatiku u osnovnim školama... U ime Oca, Sina i Svetoga Duha - enter // Dejan Ristanović... IT dejting u digitalnom raju // Vesna Mališić (ex-Prestup)... O novinarstvu nekad i danas // Voja Gašić... Nordeus, zemlja čuda // Markusov svet... Ignoramus Ričarda Dokinsa i zablude o demokratičnosti referenduma // Brze vesti... Novi Hi-Files, zvučnik za igru i učenje, kradljivac slika s Vibera, Android ransomware, stiže Windows 10 Anniversary Update, Dropbox skener dokumenata // Vesti sa FM neba // Američke vlasti mogu da traže od putnika informacije sa društvenih mreža // Vladimir Trajković... Gladan sitome ne veruje ili - zašto redakcija SK prezire Epl (ali i Windows 10)? // Voja Antonić... Od kritičkog do kreativnog mišljenja // Vojin dodatak... Nemoguće je izmeniti nečije mišljenje u raspravi, ali...Razočarenje saznanjem da informatika i nadalje ostaje neobavezna u osnovnim školama, a veronauka (uz "neznabožačku" alternativu u vidu građanskog vaspitanja) obavezan izborni predmet, dominiralo je ovih dana na Modlijevom Fejsbuk profilu. Rezime ove priče možete čuti u uvodniku ZAIRA zvanom "početak pre početka". Ilustracija koju vidite je inforMOTIČKI komentar karikaturiste Saše Dimitrijevića.


Emisija broj 819 Direct link to mp3 / subota 2. jul 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka posvećen radijskim počecima // Miodrag Kuzmanović... Tempus fugit // Google navodno radi na sopstvenom telefonu // Vesti sa FM neba // Vladimir Jeftić kao pretpostavljeni putnik kroz vreme i multiverzum // Brze vesti... Licenca za Windows, konkurent sa SSD ulazom, Sense Home 8 i za druge uredjaje, smartfon kompanije LeEco, potvrdjeno ime za Samsung Galaxy Note 7 // Mobine tehnologije... Šta znači ono G i LTE u označavanju karakteristika mreže? // Bane Kajević i kratka istorija mobilne telefonije // Markusov svet... Sloboda od koga i od čega? // Vlada Bubanja i Marko Radenković o spasavanje podataka na računaru // Saveti Rika Brojda (PC World)... Kako da snimite bolji video?Radio Luksemburg je, kao višejezični radio, iz srca ove evropske grofovije emitovao pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka program ciljno namenjen slušaocima u Britaniji i Irskoj. Zvezde programa bili su disk-džokeji (kliknite na sliku) "odbegli" sa kopnenih i plovećih piratskih radio-stanica kako bi bili van domašaja britanskih zakona i čvrste ruke BBC-a. Večernje emisije Radio Luksemburga slušali su fanovi pop muzike širom Evrope zahvaljujući najjačem privatnom srednjetalasnom predajniku tog vremena (1300 kW). Jedan od tih fanova bio je, eto, i Zoran Modli...


Emisija broj 818 Direct link to mp3 / subota 25. jun 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka posvećen izložbi o prvoj Gitarijadi iz 1966. u Narodnoj biblioteci Srbije // Zanimljivosti... Gledanje filmova stimuliše mozak // LG napravio televizor koji tera komarce iz vaše kuće // Dejan Ristanović... Da li je posao u IT industriji samo za geekove // Markusov svet... Počelo je, počelo // Doktor Milan Popović... Rešenje za milione ljudi sa poremećajem kolornog vida // Vesti sa FM neba // Izgleda da je počela proizvodnja iPhonea 7 // Vremeplov... Ko je izmislio prvog kompjuterskog miša? // Brze vesti... MS kupio LinkedIn, naši pobednici regionalnog takmičenja, sedam decenija Sonija, Microsoftu priznanje Superbrands, hakovani serveri na prodaju // Psihologija... Bliska prijateljstva za dobro zdravlje // Budućnost... Gradovi koji plutaju na vodi // Teleprinterski retro-dijakritici na društvenim mrežama // Umesto odjave, mali apel - ne brišimo radijsku prošlost.
Ploveći gradovi za sada još uvek pripadaju domenu izmaštane budućnosti. Međutim, o njima se vrlo intenzivno razmišlja i čine prvi pokušaji u ostvarenju manjih projekata namenjenih stanovanju na vodi i pod njom. Ovaj projekat bi trebalo da rastereti pomalo "umorno" kopno, ali i ublaži problem priobalnih gradova ugroženih porastom nivoa mora i okeana zbog globalnog otopljavanja.


Emisija broj 817 Direct link to mp3 / subota 18. jun 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka posvećen projektu "Brisanje radijske prošlosti" // Film o Djoki Vještici, novinaru za sva vremena // Da li video igrice usavršavaju naše sposobnosti? // Google Street View i njegova konkurencija // Uticaj akcionih video-igrica // Univerzalni prevodilac // Video igrice kao sportska disciplina // Vesti sa FM neba // Damir Jakupović... Panama Papers // Brze vesti... Hapšenja sajber kriminalaca u Rusiji, Xerox sa novostima u ink-džet tehnologiji, Coolpadov najbezbedniji telefon na svetu, društvene mreže dosegle vrhunac // Marko Nešović o totalnom zakrivljenju (ekrana) // Vremeplov Miodraga Kuzmanovića... S Kuzmom kroz 1990, 1996. i 2004. godinu // Robot koji izvaljuje viceve // Milos Teofilović, CDF Net, o bezbednosti na internetu // Pihologija... Nedostatak sna remeti pažnju.
"Brisanje radijske prošlosti" bila je tema umetničke instalacije Marije Banković (donja slika) u okviru projekta "Crna kutija" (BlackBox) na Mikser festivalu 2016, koji se odigrao početkom juna u beogradskoj Savamali. Marija je imala ideju da majicu ugašenog B92 radija (gornja slika) ponudi na simboličnoj aukciji, ali su je kiša i opšta atmosfera odvratili od toga.


Emisija broj 816 Direct link to mp3 / subota 11. jun 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o nekim majskim i junskim danima, Aleksandri, spektrumu, FPN-u i Vještici // Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft kreću u borbu protiv govora mržnje // Svet on-line igara... Zanimljive činjenice o vašim omiljenim igrama // Internacionalni gejming festival u Novom Sadu // Kako se snaći u hi-tech životu... Staro i novo, čuvamo Noleta, (ne)realna kupovina // Brze vesti... SanDisk odlazi u WD, open source za automobile, Guglova VR platforma, inteligentan ekran, napokon komplet ispravki za Windows 7 // Markusov svet... Multiverzum je mnogo intuitivniji nego što mislimo // Majda i Mirsad Imamović najavljuju novu školsku godinu sa udžbenicima iz Soho Grapha // Virtuelna realnost za poneti // Vesti sa FM neba // Vremeplov... Kako je nastao MS DOS // Revolucija 3D štampe.
Uobičajeni početak pre početka ZAIRA donosi pregled par junskih događaja sa autorom emisije kao insajderom: anegdotska prozivka ZAIRA na Beogradu 202, susret u emisiji "Iskreno" TV Naša sa Aleksandrom Simić (mala slika) i najava video priče o legendarnom novinaru Studija B Đoki Vještici koju su snimile studentkinje FPN kroz iskaze Đokinih kolega i savremenika (zajednički snimak uz njegovu fontanu ispred "Beograđanke"!). TV premijera priče je u ponedeljak u 14.25h na RTS 2.


Emisija broj 815 Direct link to mp3 / subota 4. jun 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka uz malo omniološkog lamentiranja na jednu lokalnu medijsku temicu // Lazar Bošković... Vrati mi moj domen // Miodrag Kuzmanović... Nuklearno leto // Završna proslava informatike u MIXER Housu // Da li je Zakerberg diktator Fejsbuk nacije? // Iris Miljković... Ko su milenijalci i jesu li genijalci? // Vesti sa FM neba // Vaspitanje... Koje će dete imati čitalačke navike? // Markusov svet... Zašto sekularnost nije dovoljna? // Aleksandar Ašković... I hakeri imaju taštinu, zar ne? // Brze vesti... Bankomat kao skimer, dron u poljoprivredi, ne punite mobilni preko USB-a na računaru, Tesla Model S prvi put u Srbiji na 3DEXPERIENCU.
U vremenima kada se ova oprema šepurila na našim stolovima niko ni u najluđima snovima nije mogao da pomisli da će (tada još nerođeni!) Mark Zakerberg biti proglašen diktatorom društvenih mreža, da će tamo neki Gugl biti najveća svetska enciklopedija svega i svačega, da će milioni kilometara specijalnih i optičkih kablova pretvoriti planetu u globalno selo i da će biti rođene stotine novih zanimanja, tada nepoznatih i nezamislivih! Da, ni u najluđim snovima...


Emisija broj 814 Direct link to mp3 / subota 28. maj 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o kraju jednog aviona // Prve kiborske igre Cybathlon // Voja Antonić... Beograd, hardverski centar sveta zahvaljujući Hackadayu // Danilo Lukinović... Intel i budućnost memorije // Brze vesti... Molekularna elektronika, HP hoće da bude tanji opd Epla, opasan pametni telefon, prevaranti prodaju falsifikovane ulaznice za Olimpijske igre u Riju // Damir Jakupović... Tehnologija i zdravlje - kako savremena tehnologija utiče na naše ponašanje i telo? // Kuzmin vremeplov... Miodrag Kuzmanović nas vodi kroz maj 1990, 1996. i 2004. godine // Kamera stabilna ko planinska divokoza // Vesti sa FM neba // Sećanje... Jednom Bata, zauvek Bata // Markusov svet... Šta mislim o hrišćanima // Momir Djekić... Dolazi novo doba, a oko starih kompanija se steže obruč // Brze vesti... Eplov iOS9 još nijie ispeglan, Logitech kupio Jaybird, Sony unapredjuje Playstation 4, novine za apdejt Win10, Intel smanjuje broj zaposlenih.
Početak pre početka o kraju jednog aviona posvećen je tragičnom letu MS 804 aviona Egypt Aira koji je pao u Sredozemno more nadomak egipatske obale. Ilustracija opisuje poslednje trenutke leta Airbusa A320 pre nego što je nestao sa radara kontrole letenja.


Emisija broj 813 Direct link to mp3 / subota 21. maj 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka u znaku Eurosonga 2016 i najave pobednika za iduću godinu // Ode Zair sa stanica kojih više nema, a sada je i Radio Leskovac ugašen posle 45 godina // Damir Jakupović... Tehnologija i zdravlje - kako savremena tehnologija ugrožava naše zdravlje i vid // Održana konferencija urednika Vikipedije Viki lajv 2016 // Vesti sa FM neba // Comtrade obradovao Ryanair unapređenim standardom u organizaciji putovanja // Voja Gašić... Šta zakon traži od vlasnika dronova // Brze vesti... Mladi u pohodu na IT, ne koristite emotikone na Facebooku, deo Nokia brenda otkupljuje Foxconn, Asus Zenfone sa TV tunerom, Windows 10 Mobile sa senzorom otisaka // Dejan Ristanović... O Hackaday i povratku maštovitim danima računarstva // Samsungova aplikacija štiti oči // Miran Milunović, urednik magazina IQ o spanaću i medijskiim dezinformacijama // Damir Jakupović... Kvantni kompjuteri.Miran Milunović je vlasnik i urednik naučnog magazina "IQ", a u ovoj emisiji razgovaramo o medijskim dezinformacijama, s lakim pozivanjem na spanać i Popajev uticaj na njegovu, ponekad preteranu, upotrebu! Razume se, u kontekstu najnovijeg, 6. broja ovog časopisa, čije redukovano PDF izdanje možete pogledati ukoliko kliknete na ovu rečenicu...


Emisija broj 812 Direct link to mp3 / subota 14. maj 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka s kratkom tiradom o radiju u sebi // Android u problemima u EU // Branislav Bubanja... Kako da se zaštitimo od napasti? // Apple Watch koji radi s Windowsom 95 // Facebook čini Britance depresivnim // Donirajte novac sajtovima koje volite, ne gledajte reklame! // Zanimljivosti... Bacanje telefona u dalj // XBox 360 odlazi u penziju // Brze vesti... Projekcija Teslinog vremeplova u centru Beograda, šta radite kad instalirate novu aplikaciju, Xiaomi predstavio Yi 4K akcionu kameru // Vesti sa FM neba // Markusov svet... Moj sin se vratio uplakan iz škole... // Još ima nade za Windows 10 mobile uredjaje // Voja Antonić o medijskoj promociji računara 80-ih godina prošlog veka // Bez redova ispred Apple prodavnica // Voja Antonić kod Ivane Zarić... O sujeverju, stvarima koje ne postoje i 'proročanstvima' Tarabića // Desetogodišnjak otkrio propust u Instagram-u i zaradio 10.000 dolara! // Ako slika govori hiljadu reči, koliko tek može da kaže 360 video?Kratka pričica na početku pre početka samo je u magnovenju proletela kroz već zaboravljeni haos u emisiji "Ventilator 202" iz devete decenije prošlog veka, da bi se, razumljivo, zaustavila na najnovijem i, kako Modli reče, besplatnom izdanju ZAIRA!


Emisija broj 811 Direct link to mp3 / subota 7. maj 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka u Istrazivačkoj stanici Petnica pod fantomkama // Dragan Kosovac... Letenje za svakog ili - staza dronova // Arcaboard, daska za lebdenje // Facebook radi na sopstvenoj aplikaciji za smartphone kamere // Miodrag Micić Mimi u Beogradu 01... O porodičnim nedaćama na početku ove godine, a zatim o naučnim i menadžment projektima na kojima je trenutno angažovan u SAD // Novi adware pravi screenshotove koje šalje kriminalcima // Miodrag Micić Mimi u Beogradu 02... O uticaju roditelja na njegov životni put, avionu Piper Cherokee kojim leti i pravilima letenja po nebu Amerike // HTC priprema dva nova Nexus uredjaja // Miodrag Micić Mimi u Beogradu 03... O zadacima koji ga čekaju nakon povratka u SAD i planovima u daljoj pilotskoj obuci // Windows telefon sa AMOLED ekranom i hardverskom tastaturom // Markusov svet... Panamska afera // Apple objavio pad prihoda i dobiti prvi put nakon13 godina // Vesti sa FM neba // Intel podržava izbacivanje 3,5 mm audio jacka sa telefona // Voja Antonić... Veronauka i veropropaganda.U rubrici "Zairov intervju" gost je srpski naučni genije Miodrag Micić Mimi, nekada poznat kao "čudo od deteta", danas univerzitetski profesor i istraživač na polju biohemije koji živi i radi u SAD. Govori o svom životu naučnika i zaljubljenika u letenje.


Emisija broj 810 Direct link to mp3 / subota 30. april 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka na kraju pre kraja izbora novih pašnjaka sa kojih ćemo pasti staru travicu // Jovana Vu... Da li nam je Facebook neophodan? // Studentkinja slučajno otkrila kako da baterija večno traje // Vlada Bubanja... Raport sa IFA promocije u Hong Kongu // Branislav Bubanja... Televizija bez televizije // Dejan Ilić... Bolji je roming u EU nego fiksni u Srbiji // Miran Milunović o naučnom magazinu IQ // Kompjuter napisao roman i zamalo osvojio nagradu! // Vesti sa FM neba // Malo o radijima koji se rimuju, a malo više uz jedan in memoriam časopisu "Satelit TV video" // Izgleda da je i Mega cloud servis pred zatvaranjem // Samo što je Siniša Obrenić bacio pogled na Havaje, solarna letelica Solar Impuls 2 preletela Tihi okean! // Miodrag Kuzmanović... Amerika priznala!

Ovo je zvanična Miss IFA 2016, promovisana na pretkonferenciji održanoj prošle sedmice u Honkongu, odakle se javio Zairov "leteći reporter" Vladimir Bubanja. Naravno, onu "pravu" IFA-u očekujte, kao i obično, septembra meseca u Berlinu. Uz klik na sliku, odoste baš tamo!


Šta je najvažnije za dalju sudbinu čovečanstva? Naravno, nauka. Upravo u službi nauke je naučni magazin "IQ", čiji je direktor i glavni i odgovorni urednik u ovom, trećem milenijumu, Miran Milunović. U ovoj emisiji imam zanimljiv susret sa njim, a klikom na gornju ilustraciju vi ćete imati priliku da se susretnete sa najzanimljivijim sadržajima iz najnovijeg broja "IQ" magazina!


Emisija broj 809 Direct link to mp3 / subota 23. april 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Miloš Stamenković... Borba za bezbedniji Android // Ako birate srednju školu, izaberite IT zanimanje // Kris Dikson... Šta su sledeće velike stvari u tehnološkoj industriji? // Markus o glupostima na internetu // Sedmi festival satirične priče u Beogradu // Srdjan Živković... Reakcija na neke uvrežene stereotipe // Dve godine zatvora zbog tagovanja na Fejsbuku // Vremeplov... Borjan Kostić o US radiju kroz priču sa londonskog Capitol radija, emitovano u Ventilatoru 202 januara 1982. // Odbljesci Ane Mirković... Svi misle da znaju da komuniciraju // Brze vesti... Samsung Gear S2 Classic, Apple i zlato, Win Mobile na 64 bita, lažne e-mail poruke, Chrom više ne voli XP, obrišite Quick Time, Amoled za Apple // Voja Antonić za Elemente o kritičkom mišljenju.


Današnji vremeplov vodi nas u januar mesec 1982. godine i u tadašnju Modlijevu emisiju "Ventilator 202" u kojoj je gostovao muzički urednik Studija B i jedan od njegovih osnivača, Borjan Kostić, inače izumitelj proslavljenih RED zvučnika. Borjan je govorio o američkom radiju tog doba.


Emisija broj 808 Direct link to mp3 / subota 16. april 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka u sred računarskog 20. veka // Virtuelni obilazak CERN-a // Igor Rill... Nije problem smrt, nego umiranje // Markusov svet... Državo, majko, ne muči me više // Twitter ostao kratak i efikasan // Kuzmin vremeplov... Miodrag Kuzmanović vraća nas u 1990, 1996. i 2004. godinu // Brze vesti... Vesa Display port, SSD sa mega-kapacitetom, Apple i VR, SSD sa mega-brzinama, Intel i VR - pardon, AR // Video reportaža sa prve medjunarodne hakerske konferencije Hackaday u Beogradu // Da li ste spremni za Nokijinu OZO Professional VR kameru? // Momir Djekić... Mac koji jeste Mac // Vesti sa FM neba // Miran Milunović... O jubilejima u nauci // Novi Mozilin browser // Zanimljivosti... Dubine interneta // Morgan Friman... Zašto sam počeo da tragam za duhovnim odgovorima?


Beograd je dočekao, odživeo i ispratio prvi "Hackaday", hakersku konferenciju istoimenog američkog web magazina čiji portal ima preko 100.000 poseta dnevno. Celodnevni hepening je održan u beogradskom Domu omladine. Pored nekoliko svetski čuvenih hakerskih imena, nastupio je i naš Voja Antonić, čija bedž-kreacija je poslužila kao propusnica za više stotina posetilaca koji su na vreme rezervisali ulaznice za događaj. Ovo je završna scena Vojinog predavanja, kada su svi u sali, na Vojin znak, jednovremeno zasvetleli svojim bedževima. Video reportažu pogledajte na YouTube kanalu.


Emisija broj 807 Direct link to mp3 / subota 9. april 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka na braniku novog doba radija // PC Press proslavio 21. rodjendan // Dejan Ristanović... Više ne možete pobeći od prinudnih apgrejdova // Milan Dr House Djukić... Budjenje iz kome // Pasoši će uskoro biti na telefonima // Zanimljivosti... Da li je moguće pozvati telefon dok je u mikrotalasnoj? // Markusov svet... Realno nasilje na virtuelni način // PIO fond predstavio elektronsku prijavu M4 // Vesti sa FM neba // Voja Antonić o prevarantima... Tastatura koju nikada niko nije video - a i neće! // Brze vesti... Samsung predstavio Galaxy A9 Pro, HTC na jesen sa HTC 10 Mini smartphoneom, Google predstavio novu uslugu Fiber Phone // Amazon zabranio prodaju USB-C kablova lošeg kvaliteta // Nepoznati autor... Ne možemo svi da budemo Djokovići, ali možemo da služimo kao primer.


Radio je večita tema "Zakona akcije i reakcije", ne samo zato što je uputno na radiju govoriti o radiju, već i zbog večitog preispitivanja na temu: koliko poslenici radija razmišljaju o njegovom opstanku, pa uz to još i napretku istog tog radija u vremenima koja dolaze?


Emisija broj 806 Direct link to mp3 / subota 2. april 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka u svetu naučnih magazina, računara iz 19 veka i di-džejeva iz ovog // Markusov svet... Šta je to civilizacija? prvi deo priče // Markusov svet... Šta je to civilizacija? drugi deo priče // Facebook staje na rep onima koji kopiraju tudje profile // Kako da (ne) brikujete iPhone // Brze vesti... Na leto stiže Samsung Galaxy S7 Active, proizvodnja AMOLED ekrana jeftinija od LCD ekrana, pogrešno napisana web adresa može da bude opasna // Vesti sa FM neba // Goran Nastić i Aleksandar Lazović... Aplikacija za čuvanje kontakata Keeper // Voja Antonić... Nauka u magnetnim papučama // Zavirite u Google-ov data centar uz video od 360 stepeni // Momir Djekić... Upalite svetlo // Amazon želi da uvede autorizaciju pomoću selfija // Poslednje podsećanje Voje Antonića na dolazeći Hackaday u Beogradu 9. aprila // Prototip Google Glass završio u zalagaonici.


U današnjoj emisiji, pronalazač i publicista Voja Antonić pojavljuje se dva puta: s donekle gorkom kolumnom "Nauka u magnetnim papučama", a zatim i s još jednim pozivom za dolazak na beogradski "Hackaday" 9. aprila u Domu omladine. Pa, dvaput je dvaput...


Emisija broj 805 Direct link to mp3 / subota 26. mart 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka sa groblja aviona na kojem truli poslednji JAT-ov Mohikanac // Zabavno je biti haker... Voja Antonić o cyber bedževima na domaći način // Održan DIDS 2016 // Jelena Slović... Uz 15 godina svetske i 13 godina Vikipedije na srpskom jeziku // Do 2022. automobili u SAD-u moraju da poseduju automatsko kočenje // Dejan Ristanović... Koliko je od nas još daleko LTE? // Apple predstavio 9,7-inčni iPad Pro // Vesti sa FM neba // Ima li šanse da usamljeni gejm-mejker objavi svoju igricu? // Brze vesti... Tajne Facebook Messengera, Power Data Recovery 7.0, Windows 10 Mobile, Twitter 140, ekstenzije za Edge, nova Mozilla, Hackaday konkurs // Markusov svet... Nepredvidivost Donalda Trampa // Aleksandar Ašković... Još malo o natezanju izmedju Applea i FBI-a.


Neki avioni dočekaju da, zasluženo, na postamentu budu izloženi kao slavni istorijski artefakti, a neki, opet, neslavno završavaju na groblju aviona, daleko ne samo od očiju javnosti, već i od institucije kojoj bi, po pravilu, "posmrtno" morali da pripadnu: Muzeju vazduhoplovstva na aerodromu "Nikola Tesla"!


Emisija broj 804 Direct link to mp3 / subota 19. mart 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o dogadjaju, pa, goitovo tipičnom // Igor Rill o hrani... Novo seme // 3D printer i za krvne sudove // Bionička nada // Vesna Knežević Ćosić... I bogataši imaju dušu // Rusko ministarstvo finansija traži zatvorsku kaznu za korisnike virtuelnih valuta // Intervju... Voja Antonić o vremenu Galaksije i prvih emisija o računarima // 3D knjige za decu bez vida // Voja Antonić o Hackaday dogadjanju u beogradskom Domu omladine 9. aprila // O godišnjicama umiranja i još ponečemu // Lepi Mića i Kalauz Bluz iz Pljačke Trećeg rajha // Markusov svet... Apple versus FBI // Xiaomi telefoni i dodaci sa sjajnim cenama // Miodrag Kuzmanović... Gvala na glavi: o VR-u nekada, nedavno i sada.


U ovoj emisiji Voja Antonić najavljuje međunarodni Hackaday događaj u beogradskom Dom omladine, 9. aprila, od 10 pre podne pa do kasno u noć. Poslednja vest: u međuvremenu je pokrenut ovogodišnji Hackaday konkurs za najbolje projekte. Fond nagrada je 300 000 dolara, a samo prva nagrada je pola od toga! Sve o Hackaday konkursu saznaćete kad kliknete na ovu rečenicu.


Emisija broj 803 Direct link to mp3 / subota 12. mart 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka posvećen kraju života Reja Tomlinsona, izumitelja imejla // Žene čuvaju slike na mobilnim uređajima više od muškaraca, ali ih ne obezbeđuju // Brze vesti sa CES-a Unveiled... Marshall, Raumfeld, Hercules, Parrot, Lenovo, Fliper // Luka Milinković... Ko nam krade lozinke // Brze vesti... Nova verzije Libre Officea, patent za Surfice AiO, zemljotres i TSMC, Keller i Tesla Motors, Seagate trash, AMD i FreeSync, Soundcloud gubitaš // Pro-Ject čistač za ploče // Vesti sa FM neba // Markusov svet... Koga ćemo to (možda) jednog dana nazvati imenom SSAD? // Vremeplov Miodraga Kuzmanovića plovi kroz 1990, 1996. i 2004. godinu // Večni kristal epskih razmera // Ivana Sabo... Kako da mi baterija na telefonu duže traje // Ana Mirković... Priči nikad kraja.


Prošlog ponedeljka preminuo je Rej Tomlinson, čovek koji izmislio imejl u uveo znak "majmunčić". Imao je 74 godine. Pre 45 godina, u vreme kada su kompjuteri bili skupi i gigantskih razmera, on je pronašao način za slanje poruka između korisnika različitih računara.


Emisija broj 802 Direct link to mp3 / subota 5. mart 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o okruglim godišnjicama i podršci PPNS-a audio i foto arhivu Dragana Simića // Brze vesti iz nauke... Prenos podata preko fotona, sintetska biologija, nove vrste materijala, napredak u robotici, napredak u tehnologiji baterija // Naknadno sećanje na palindromnu emisiju broj 797 i na fiktivne avione sa istom ovom oznakom // Hi-Files vesti... Svestrani Musical Fidelity, Luxman DAC sa pretpojačalom, Beyond Definition // Vesti sa FM neba // Dodeljena godišnja Tech Lifestyle Selection priznanja // Markusov svet... Nema mirnih promena bez jednoumlja u etici // LG predstavio G5, svoj prvi modularni smart telefon // Bojana Andrić ove godine dobitnica nagrade koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović // Jelica Greganović... Neki fini i dobar svet // CeBIT 2016 i pregršt inovacija koje nikog neće ostaviti ravnodušnim // Vlada Bubanja... Šta se događalo na Mobile World Congresu 2016 u Barceloni.


Prisećanje na nedavnu "palindromnu" emisiju ZAIR s rednim brojem 797 bilo je povod za priču o fiktivnim avionima sa istom ovakvom oznakom. Jer, za razliku od porodice "Boingovih" erlajnera sa oznakama koje počinju sa B717, a u ovom trenutku se završavaju sa oznakom B787, u stvarnosti još nije poleteo nijedan "boing 797". Za sada postoji samo u mašti, pa, ako kliknete na ovu sličicu, videćete neke od ideja za buduću "sedam-devet-sedmicu"...


Emisija broj 801 Direct link to mp3 / subota 27. februar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Nevidljivi ljudi sa radija na tribinama o samima sebi // Brze vesti iz nauke... Godišnja šteta od cyber kriminala, istraživanje svemira i njegove prirode, moramo da uvećamo proizvodnju hrajne, kvantne IT tehnologije // Momir Đekić... Menjam betu za omegu // Facebook izgubio na sudu, pa ce sada dopuštati i slike sa intimnijim delovima tela // Book show... Dve knjige Ljubiše Ivanovića, Kastrove tajne veze i Gresi zlatnog sveštenika, na zajedničkoj promociji // Vladimir Dimitrijević... Šta korača krupnim koracima - nauka ili veronauka? // Arne Gujon za početnike i neobaveštene blejače sa zidova // Vremeplov... Miodrag Kuzmanović o 2004, 1996. i 1990. godini, tribute Ventilatoru 202 iz 1997. i sećanje Vlade Divljana na osamdesete // Brze vesti... Monitor namenjen igračima, wi-fi ruter za kancelarije, simulator za prave fanove vožnje // LG predstavio specijalnu X seriju smart telefona na MWC sajmu u Barceloni // Dejan Ristanović... O Internetu u Srbiji koji izlazi iz 'tinejdžerskih godina' // Brze vesti iz nauke... Ulaganje u društvene nauke, novi revolucionarni katalizatori, fuzija kao put ka čistoj energiji, napredak u lečenju infektivnh bolesti, razvoj odbrambenih sistema // Ser Klajv Sinkler najavljuje prenosivi ZX Spectrum sa hiljadu igara.


Mali kolaž ilustracija za neke od tema u današnjem "Zakonu akcije i reakcije": nevidljivi ljudi na tribinama posvećenim radiju u Danima radija, Arne Gujon za neobaveštene blejače i prenosivi ZX Spectrum za roditelje današnjih gejmera.Emisija broj 800! Direct link to mp3 / subota 20. februar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.


U ovoj emisiji: Veliki broj korisnika kreira samo jednu lozinku za sve onlajn naloge // Microsoft predstavio Lumia 650 smartphone // Violeta Ivković... Koliko ti je godina? // iPhone 7 sa dva zvučnika, ali bez 3,5 mm audio jacka // Vesti sa FM neba // Markusov svet... Globalno zagrevanje kao novo državno strašilo 1. deo priče // Markusov svet... Globalno zagrevanje kao novo državno strašilo 2. deo priče // Ukoliko podesite određeni datum na iPhoneu, onesposobićete ga! // Kako je student Sava Balašević osnovao svoju kompaniju i osmislio uslugu transportaukcije.com /// Predrag Dimitrijević i sjajna, poučna priča: "Politika kroz vekove, a pred najnovije izbore" // Radio u našim srcima // Detektujte zemljotres pomoću aplikacije na mobilnom telefonu // Evo i HTC-a kako priprema pametni sat.


Globalno zagrevanje naše planete sve češće je tema broj jedan na globalnim skupovima kako političkih, tako i bankarskih moćnika. Markus Maki na sve to ne gleda globalnim, nego svojim okom, pa stavlja pod lupu ne samo iskrenost ideje o spasavanju sveta, već i iskrenost naučnika u proceni opasnosti od raspada ekološkog sistema planete zbog opšteg porasta godišnje temperature.


Emisija broj 799 Direct link to mp3 / subota 13. februar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka, ali ne o velikim i krupnim, nego o malim i sitnim (bus plus) stvarima // Da li su nam lozinke potrebne? // Bojan Stanojević... Da se lakše snađete na TV programu: Ekranske tehnologije // GPS za kućne ljubimce // Bojan Stanojević... Da se lakše snađete na TV programu: Pametni koncepti i sadržaj // Sećate li se Google Glassa? // Google platio Appleu milijardu dolara da ostane na iPhoneu // Priča o knjizi Đorđa Stankovića posvećenoj Ribljoj Čorbi - ali od prve do poslednje strane u stihovima! // Vesti sa FM neba // Brze vesti... Poslednji telefon iz Microsofta, ko neće milom morace silom da pređe na Windows 10, Netflix dostupan u 130 zemalja // A sada evo i Tesla odela - i to za pun paket taktilnih osećaja // Tema emisije... Radio u očima slušalaca koji tek stasavaju i u očima Ane Martinoli, profesorke Fakulteta za medije // Viber ostaje besplatan // Momir Đekić... Loše prognoze u blenderu // Guraju Desetku, ali Sedmica se ne da // A u odjavi, najava serije o 70 godina digitalnog računarstva koju snima Trezor RTS-a.


Povodom 70 godina digitalnog računarstva (ENIAC, 15 februar 1946.), ekipa emisije "Trezor" započela je snimanje serije priča sa insajderima računarske revolucije na našim prostorima. U prvoj emisiji, koja će biti emitovana 23. februara na programu RTS 2, okupili su se svi akteri budućih pojedinačnih priča.

Eto prilike da se upoznate i sa rimovanom biografijom "Riblje čorbe" zahvaljujući njenom mladom autoru, Đorđu Stankoviću.

Emisija broj 798 Direct link to mp3 / subota 6. februar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Može li ZAIR da postane izvozni artikal? // Kalifornijski grad upozorava svoje građane na zračenje mobilnih telefona // Džeferson Rajd... Uređaji povezani na cloud koji vas možda špijuniraju 1. deo priče // Džeferson Rajd... Uređaji povezani na cloud koji vas možda špijuniraju 2. deo priče // Brze vesti... Prva 4G plus mobilna mreža u Srbiji, razbijanje mitova o ćirilici na internetu, dva zakona – o oglašavanju i informacionoj bezbednosti, pretnje deci sa interneta, zaključavanje računara // Voja Antonić 01 nakon povratka sa hamburškog hakerskog kongresa 32C3 // Procurele specifikacije HTC One M10 smartphonea // Voja Antonić 02 najavljuje Hackaday konferenciju u Beogradu 9. aprila // Markusov svet... Italijani žabari // Severna Koreja ima ukupno 7200 korisnika interneta // Dušan Dingarac... Ima li plana B nakon (ne)prodaje Telekoma Srbije? // Markusova završnica kroz uvodnik sa njegovog Wordpress bloga.


Susret sa Vojom Antonićem (prvi sleva, u sredini je Bojana Andrić, desno je Zoran Modli) odigrao se zahvaljujući okupljanju aktera YU računarske revolucije koje je organizovala TV emisija "Trezor". Bila je to i prilika da Voja za ZAIR ispriča kako je bilo na hakerskoj konvenciji u Hamburgu i da najavi beogradski Hackaday za 9. april.


Emisija broj 797 Direct link to mp3 / subota 30. januar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka sa kapetanskim selfijima iz embraerovog kokpita // Damjan povodom Ajfona koji je prešao na OLED // Violeta Ivković... Roditeljstvo u informatičkom svetu // Stiže i Tesla tablet M8 3G // Dvanest životnih lekcija Dejvida Bouvija // Nacionalni sertifikat za bezbednost interneta, ali u Kazahstanu // Milan Đukić... Gejmifikacija u službi kontrole // Brze vesti... Nexus 6P made by Huawei, mobilni malver preti političarima i ekonomistima, algoritam koji ubrzava Chrome, digitalna komunikacija u brojkama // Dva Modlijeva televizijska Ivandana // Markusov svet... Zašto Srbija nije preplavljena stranim investitorima? // Damir Jakupović... Jabuka protiv Androida // Da li tableti nestaju? // Kada će SSD da zameni HDD?


Dva Ivandana u dva dana - jedan na N1 sa Ivanom Zarić u "Tri tačke", a već sledeći sa Ivanom Ivanovićem na Prvoj u "Večeri sa..." Povod za post festum komentar u prilog pohvali profesionalizma.


Emisija broj 796 Direct link to mp3 / subota 23. januar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u znaku Damjanovog paklenog raja, a i nas ostalih koji u njemu zivimo // Dejan Ilic... Ode Studio B u istoriju, ostade nam jos Radio Beograd // Lazar Boskovic... Etika na Internetu u svetu i Srbiji 01 Lepo ponasanje i digitalni tragovi // Lazar Boskovic... Etika na Internetu u svetu i Srbiji 02 Kodeksi ponasanja // CES 2016 u brojkama by Bojan Jovic // Povratak Technics gramofona na sajmu CES 2016 by HiFilesTV // Markusov svet... Dr Haus u borbi protiv licemerja // Drzavni posao... Da li ti znas u svom zivotu ono sto di-dzej zna o muzici // LG V10 smart telefon za prave kreativce // Korisni saveti za zastitu prenosivih racunara od hladnoce i zime.


Dr Haus, čovek kontrolisanog haosa, arogancije s debelim pokrićem i, kako Markus Maki u svom novom prilogu kaže, neko ko je "spolja jadac, a unutra gladac."


Emisija broj 795 Direct link to mp3 / subota 16. januar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka iz prašine koja se digla sa deponije rashodovanih radio emisija // Kuzmin vremeplov... S Miodragom Kuzmanovićem idemo u 1990, 1996. i 2004. godinu // Najveći OLED ekran na svetu u zgradi aerodroma // Vikipedija proslavila 15. rođendan // Posveta Dejvidu Bouviju i demosima nekadašnjeg Ventilatora 202, plus bonus pesma Tina Turner & David Bowie - Tonight (1988) // Markusov svet... O deci, roditeljima i državi čiji je koren u porodici // Wi-Fi internet na glavnim moskovskim grobljima // Violeta Ivković... Nekad iSad // Rođendani... 2.222 godine geografije // Brze vesti... UK bez Samsungovih kamera, Cortana za Android i iOS, smenjen zbog posustalog razvoja kompanije, Eplov OLED za nove iSpravice, Play Store u Kini, HT Vive VR headset u aprilu // Zvučnik sa ugrađenim tabletom // Dragan Zarić... Nekoliko reči o budućnosti WordPressa.


David Bowie: 8. januar 1947. - 10. januar 2016. Na mom Facebook statusu stoji 2026. kao godina njegove smrti (ili godina u kojoj će nas tek napustiti?). Šta je sad pa to? Ništa drugo do posledica konstatacije da je uvek bio 10 godina ispred svog vremena. Red je da tako i ostane...


Emisija broj 794 Direct link to mp3 / subota 9. januar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o preostalim NG čestitkama, mladim naučnicima i mladim petardašima, kao i osvrtom na PPNS podršku sajtu Dragana Simića 'Audio i foto arhiv Simić' // Ko je opasniji ubica - ajkule ili selfiji? // Violeta Ivković... Štampana ili digitalna knjiga // Charles Kenny... Zašto je 2015. najbolja godini u istoriji sa stanovišta prosečnog čoveka? // Saša Nikolić... Kako da sačuvate vašu bateriju: vrste baterija i koje su bolje // Saša Nikolić... Kako da sačuvate vašu bateriju: puniti lagano ili brzo, ređe ili češće? // Saša Nikolić... Kako da sačuvate vašu bateriju: preporuke za punjenje baterije // Markusov svet... Voleo bih da mi pišete, ali...// Dejan Ilić... Jedan radio // Igor Rill (National Geographic Srbija)... Pastoralna simfonija.


Kako to da su selfiji baš toliko opasni (mada, istina, zavise od situacije u kojoj ih primenjujete) i da se zbog njih gine češće nego od ajkulinih čeljusti - čućete u današnjoj emisiji, odmah nakon prve muzičke numere!


Emisija broj 793 Direct link to mp3 / subota 2. januar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Zašto špica Zaira, u stvari, nije njegova špica i otkud 2012. na ovu Novu godinu? // Uspomena na 2015... Mladi naučnici i mladi petardaši - ko nam je draži? // Internet proslavio 25. rođendan // Uspomena na 2015... Nema više časopisa Satelit TV video! // Aleksandar Ašković... Mobilni telefon - dobar sluga i zao gospodar 01 Kucanje SMS-ova u vožnji // Google želi da eliminiše logovanje s lozinkom // Aleksandar Ašković... Mobilni telefon - dobar sluga i zao gospodar 02 Hodanje, glupiranje i rasizam // Uspomena na 2015... Neke od pristiglih novogodičnjih čestitki // Aleksandar Ašković... Mobilni telefon - dobar sluga i zao gospodar 03 Slikanje i deljenje golišavih fotografija // Uspomena na 2015... Ko to menja imena radio stanicama i ko to nije među 5000 prijatelja? // Vesti sa FM neba // Miodrag Kuzmanović... Achtung, minen // Uspomena na 2015... Godina svetlosti i crnih stakala na džipovima // Brze vesti... Praznično pecanje sajber kriminalaca, Yoga 900 laptop u Srbiji, LG operativni sistem idealan za IoT // Dejan Ilić... Biraj kako komuniciraš.


Ko nam je draži i srcu bliži - mladi geniji koji žive za nauku i neprimetno osvajaju priznanja širom sveta ili mladi ispaljivači petardi čiju buku primećujemo svi? Čiji ćemo odlazak u beli svet brže i bezbolnije ožaliti i ko će nam manje nedostajati? Očigledno, mladi naučnici su teži za održavanje, pa i nama lakne kad odu u beli svet. Ove s petardama lakše je usrećiti - dovoljna im je jeftina bombica i isto takva šibica! Uz decibele eksplozija po našim ulicama razmatramo i jednu od nekoliko tema koje su u ovoj emisiji nametnule uspomene na 2015. i predviđanja za 2016. godinu.


Emisija broj 792 Direct link to mp3 / subota 26. decembar 2015.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka posvećen kraju pre kraja 2015. godine // YU grupa i Modlijev intro za koncert u Hali sportova // Na pomolu i 3D štampa čitavog automobila // Kuzmin vremeplov... Miodrag Kuzmanović u 1989. godini // Kuzmin vremeplov... Miodrag Kuzmanović u 1995. godini // Koliko nam je brz internet? // Vesti sa FM neba // Dušan Dingarac... Rekapitulacija igara oko prodaje Telekoma // Milan Đukić... Koji li je vek u kojem od hotela? // Ponovo putnički avion brži od zvuka, ali... // Ultimativna sprava za vožnju i letenje // Markusov svet... Novogodišnji praznici i dečji parlament // Violeta Ivković... Novogodišnje komunikacione mene // Zakon EU treba da spreči korišćenje društvenih medija od strane mlađih od 16 godina.


Otkako su Konkord i Tupoljev 144 nestali sa neba, putnička avijacija nije dobila novi nadzvučni avion. Baš kad smo se pomirili s tim da budućnost putničkog saobraćaja nije u brzinama većim od brzine zvuka, osvanula je najava supersoničnog putničkog aviona AS2 u kooperaciji Airbusa i kompanije Aerial. Nažalost, neće to biti avion za masovni transport, već poslovni avion sa 12 sedišta za korisnike koji su spremni da plate ovako ekskluzivan doživljaj.


Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.