Povratak na Zair 2018.

Ponešto iz 948. emisije...

Kad je Hari sreo Sali,

a Mega se srela sa Gigom

.

.

Da li ste za jedno retro-putovanje u prošli vek? Ne baš u neke dubine, tek na sam kraj dvadesetog, u 1999. godinu. Bombardovanje samo što nije počelo, časopis “Računari” je, i ne znajući to, živeo svoje poslednje dane, a njegov tadašnji novinar Vuk Mitrović je odlučio da me predstavi čitaocima kroz opsežan intervju. Zahvaljujući mojoj zadivljujućoj opširnosti, intervju je toliko nabubrio da ni u ludilu nije mogao da stane u jedan broj. Nema problema, ići će u dva, rekao je Vuk.

Drugi deo intervjua nikada nije izašao, jer je u martu počelo bombardovanje. Kada se završilo, ni “Računari” više nisu postojali. Kada je po našim šumama i gorama zagudeo 21. vek, ni Vuka više nije bilo na ovim prostorima: otišao je za svojom Crvenkapom u Holivud i postao filmski režiser. Ostao sam ja sa poslednjim brojem “Računara” iz marta 1999. i stranicom koju sam iscepio za vas, sa odgovorom na Vukovo pitanje koje je glasilo:”Čini mi se da bi najinteresantnije za naše čitaoce bilo da kažete kojim ste se računarima bavili, koji računar trenutno posedujete, koliko dnevno provodite uz računar i šta pritom najčešće radite? Možda najvažniji deo u ovom pitanju bi bilo vaše viđenje čuvenog Flight Simulatora - da li Zoran Modli koristi Flight Simulator i šta misli o njemu?"

Najpre sam, ali zaista milimetarski kratko, spomenuo ZX Spectrum, Commodore C64 i Amigu, a onda se bacio na haj-end hardver onog doba, zbog koga sve ovo i recikliram pred vama - da vidite čime smo se to dičili pre dvadeset godina. Čak sam i ja, bez obzira što su to sve moje reči, zadivljeno čitao ovo svoje izlaganje nastalo u času kad se druga pretapala u treću industrijsku revoluciju! Mislim, kod nas uvek sve kasni. Dakle:

.

.

“…Već sam ispričao kojim sam se računarima bavio, jel' tako? Ne bih više o njima, jer su otišli u legendu. Tek ponekad kratko uzdahnem, kao za svakom davnom igračkom... Trenutno ne sedim za nekom "surovom" mašinom, to je tek jedan obični, ali zato fantastično držeći pentium na 133 MHz, sa 32 megabajta, fiksnim Seagateom od 2,5 i izmenljivim Samsungom od 4,3 giga. Ima u sebi i neku dosta brzu 2D/3D grafičku karticu (vrlo mi je bitna, zbog Flight Simulatora, ha!), a na sebi uobičajeni Hitachi CD plejer i vrlo pouzdan Yamaha CD rezač. I on je bitan, zbog raznih džinglova, špica, spotova i muzike za ličnu i opštu upotrebu. A, da, tu je i HP-ov skener i HP printer i... čekaj, da se setim... da, jedan ‘internet ready’ miš! J

Kada ću apgrejdovati mašinu? Ne pada mi na pamet da uradim tu glupost, sve dok ne budem morao zbog novog softvera, ukoliko bude škripao na ovoj kanti. Za sada sve funkcioniše savršeno stabilno, pa zašto da kvarim sklad? I sami znate koliko je teško zadržati psihičku ravnotežu između naših niskobudžetnih PC komponenti s jedne i ugojenih Microsoftovih paketa s druge strane! Ova mašina radi po 16 sati dnevno, a još nijednom se nije pobunila...

Najčešće radim zvučnu postprodukciju. AVE 64 sasvim je zgodan posrednik između onog što prethodno uradim uz pomoć uobičajene studijske opreme (miksete, Revox magnetofona, CD plejera, gramofona, mikrofona, mini diska, kasetnog deka) i CD rezača.

.

.

Zatim, što je i normalno, puno pišem.

Zatim, što je manje normalno, volim to i grafički da uobličim, bez obzira da li je reč o knjizi, časopisu, prospektu ili kakvom priručniku. Vekovima mi je najdraži bio Životićev tekst procesor Core. To je nešto najbolje ikada napisano za računare! Kad s njim uletite u GEM Venturu, rešili ste sve probleme! Na nesreću, Zoran Životić je zaboravio na svoje remek-delo i Core se zaustavio na pragu Windows ere... Zato sam u suzama prešao na Word 97 (ili koji li je već po redu!) procesor teksta, ali u DTP-u nisam odustao od Venture. Posle nekoliko košmarnih godina, Ventura je sa verzijom 8 konačno opet postala najbolji DTP paket na svetu, pa mi je milo što sam strpljivo čekao i što nisam postao ovisnik o Quarku!

Naravno da Flight Simulator nisam i nikada neću zaboraviti. Uostalom, on je davno ušao u grupu od onih nekoliko softverskih paketa koji u stopu prate - ili diktiraju - razvoj računarskog hardvera. To davno više nije igra i potpuno vas vaspitava kao virtuelnog pilota. Da biste posle toga oživeli kao pilot od krvi i mesa potrebno je, razume se, još nekoliko važnih komponenti i stadijuma obuke - i mnogo para. Nekada ste, uz rane verzije Flight Simulatora, zamišljali da letite; sada stvarno letite. Prednost je što, kada stvari krenu nizbrdo, niste u stresu. Mirno se razbijete, opsujete u sebi, program vas vrati na početnu poziciju - pa izvol'te, polažite popravni...”

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.